Za vraždu seniora si odpykávají dvacet let. Soud obnovu řízení zatím nepřipustil

17.07.2024 17:08 | Monitoring

Maroš Straňák a David Šimon pravomocně odsouzeni za vraždu seniora v obci Slopné na Zlínsku z roku 2011 se obnovy soudního řízení zatím nedočkají. Krajský soud ve Zlíně v těchto dnech zatím nepravomocně zamítl jejich žádost. Na povrch přitom opět vyplynuly souvislosti, které se týkají okolností, za kterých se orgánům činným v trestním řízení podařilo oba mladíky usvědčit a poslat na dlouhé roky do vězení.

Za vraždu seniora si odpykávají dvacet let. Soud obnovu řízení zatím nepřipustil
Foto: Repro TV Nova
Popisek: Korunní svědek Milan Rakaš po jednání krajského soudu ve Zlíně na začátku roku 2024

Kromě pachových stop totiž stojí verdikt soudu na svědectví dvou recidivistů Milana Rakaše a jeho bratrance Ludvíka, kteří nejdříve policii a následně také soudu řekli, že se jim Maroš Straňák ve vězení k vraždě seniora přiznal. Jenže toto svědectví vyvolává řadu pochybností, které umocnil také sám Ludvík Rakaš. Ten před časem reportérkám SeznamZpravy.cz řekl, že si své korunní svědectví vymyslel výměnou za nižší trest. Přestože letos před soudem prohlásil, že novinářkám lhal a na svém původním svědectví si trvá, tak je holým faktem, že jeho bratranci soud již několikrát přerušil výkon trestu. Oficiálně kvůli zdravotním komplikacím. 
 
V této souvislosti upozornil advokát odsouzených Josef Bartončík na to, že oba muži byli nejdříve zproštěni viny kvůli nedostatku důkazů, ale odsouzeni byli až na základě dodatečného svědectví právě bratranců Rakašových. Podle jeho slov se toto svědectví objevilo zcela znenadání a za velmi zvláštních okolností, které nasvědčují koordinaci s orgány činnými v trestním řízení. 
 
Soudce zlínského krajského soudu však nic takového nepřipustil. „Úvahy přednášené obhajobou založené na tom, že Milanovi Rakašovi bylo v rámci trestního řízení něco odpuštěno, jsou úvahami mimořádně konspirativními a zcestnými, neboť předpokládají zapojení mnoha osob různých společenských postavení a funkcí, mimo jiné státních zástupců, soudců a lékařů z různých částí republiky, kteří se vzájemně neznali,“ uvedl soudce Pavel Dvorský. 
 
S verdiktem soudu je spokojený také státní zástupce Martin Malůš, který se k žádosti o obnovu řízení nepřipojil. „Je mi známo, že veřejné dění je ovlivněno tím, jak účelově byla tato kauza popisována v některých mediálních výstupech. Nicméně soud rozhodl v souladu s mým návrhem a dle mého názoru správně,“ řekl žalobce Martin Malůš. 
 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Procházka

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…