Žádná reklama do osmi hodin, varování na etiketě. Pirátky vytáhly proti alkoholismu, se zlou se potázaly

19.07.2024 12:44 | Monitoring

Politik nemá vychovávat a určovat, co je správné. Velké vášně na českém internetu vyvolali Piráti, kteří navrhnou opatření pro snížení konzumace alkoholu. Chtějí například prosadit omezení reklamy na alkohol a varování na etiketě. Lidé upozorňovali, že navrhovaná opatření problém nijak nevyřeší a rýpli si do Pirátů, že od zastánců legalizace drog jde o dost schizofrenní postoj.

Žádná reklama do osmi hodin, varování na etiketě. Pirátky vytáhly proti alkoholismu, se zlou se potázaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Piráti navrhují omezit reklamu na alkohol v televizi a rozhlase mezi 6. a 20. hodinou a zavést zdravotní varování na etiketách alkoholických nápojů. Věří, že se návrhy podaří přijmout do voleb, návrhy ve čtvrtek přestavila členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislosti Jana Michailidu s poslankyní Klárou Kocmanovou.

„Alarmující data z Národního monitorovacího centra ukazují, že 15–19 % dospělých v ČR užívá alkohol rizikově nebo škodlivě, což způsobuje 6–7 tisíc úmrtí ročně,“ dodal následně k problematice Michailidu na platformě X. Náklady spojené s konzumací alkoholu podle jejích informací dosahují až 57 miliard Kč ročně.

„Dlouhodobě usilujeme o komplexní reformu včetně regulace reklamy, zdanění alkoholu a lepší prevence a léčby. Tato opatření jsou nezbytná pro zlepšení veřejného zdraví,“ dodala pirátka Michailidu.

Kritické reakce na sebe nenechaly dlouho čekat a Pirátská strana byla upozorněna, že si současnou dobu plete s minulým režimem. Pro někoho je postoj Pirátů, kteří se legalizace drog spíše zastávají, velkým paradoxem.

„Politik nemá vychovávat a určovat druhým, co je správné, tohle není komunismus milá paní,“ vzkázal uživatel Arsen Lazarevič političce Michailidu.

Rozčílen je člen Pirátské strany Adam Čech. „Jsme liberální strana, ale pro jistotu zas něco zregulujem…“ povzdechl si v diskusi.

Nad poznámku jiného diskutéra, že „liberalismus má v sobě regulaci“, se následně pozastavil se slovy, že lidé by měli mít svobodu volby: „Proč prostě nenecháme lidem svobodu volby, ať už jde o marihuanu, kde to správně chceme nebo alkohol, kde to teda máme potřebu řešit,“ uvedl Adam Čech.

Děláte si z nás legraci? Zrovna vy, která se profilujete jako zastánce legalizace drog, tak najednou chcete silnější regulaci drog? Rozčiloval se Petr Moravec. I jemu nezbývalo než povzdechnutí nad tím, s čím opět Pirátská strana přichází: „Ach jo. Piráti, vám fakt není pomoci.“

V prostou se objevily i zkušenosti, jak omezení prodeje alkoholu funguje v jiných zemích: „Omezení prodeje alkoholu jsem zažil v Thajsku. Pivo tam prodávali v každé večerce, ale platí tam zákon, že alkohol nesmíte prodávat mezi 14.00–17.00 (nebo tak nějak) a v některé konkrétní svátky. Mockrát se mi nebo tchánovi stalo, že jsme došli do obchodu a pivo nám neprodali, protože jsme se zrovna trefili do toho času. Ledničky zatáhnou takovou roletou nebo celé oddělení uzavřou (větší obchody). Přišlo mi to naprosto debilní, protože to prakticky znamenalo jen to, že jsme tam museli jít ještě jednou, později,“ uvedl uživatel sítě X.

„Doufám, že se podobného nesmyslu nedočkám za pár let tady, protože to hlavně vůbec nic neřeší,“ shrnul.

Na argumenty, že hlavním cílem zákazu prodeje je omezení alkoholismu domácích, reagoval s tím, že jde sice o cíl ušlechtilý, nicméně příslušný zákon bude mít na to efekt nulový.

Podporu k omezení nadměrného pití v Česku chtějí Piráti získat v koalici i ve sněmovně. Věří, že se návrhy podaří přijmout do voleb.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…