Zatímco se řeší Piráti: Potichu prošel rozpočet. Vyšší, než se čekalo

25.09.2024 18:31 | Monitoring

Vláda Petra Fialy schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2025 s plánovaným schodkem 241 miliard korun. Zároveň upravila státní rozpočet pro letošek, kde se schodek navýšil o 30 miliard korun na 282 miliard kvůli výdajům na odstranění škod po ničivých povodních. Odcházející ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) pro rozpočet ruku nezvedl.

Zatímco se řeší Piráti: Potichu prošel rozpočet. Vyšší, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Marian Jurečka

Vláda na dnešním jednání schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten nově počítá se schodkem 241 miliard korun, což je o jedenáct miliard více, než v srpnu navrhoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Peníze by měly být použity na odstraňování škod po zářijových povodních.

Zároveň byl kvůli povodním upraven plánovaný schodek letošního rozpočtu, ten nově pracuje se schodkem 282 miliard korun. Podle Stanjury toto navýšení rozpočtu projedná Sněmovna začátkem října, s čímž souhlasí opoziční hnutí ANO.

Pokud by byly škody způsobené povodněmi nakonec nižší, schodek se podle Stanjury také sníží. Zmíněných třicet miliard korun spadá do oblasti všeobecné pokladní správy a po této změně celkové výdaje letošního rozpočtu vzrostou na 2,222 bilionu korun.

Příští rok by podle serveru Eurozpravy.cz měly výdaje činit 2,327 bilionu korun, což je nárůst o 4,7 procenta ve srovnání s letošním rozpočtem. Příjmy by se na druhé straně měly zvýšit o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun.

Na své pravděpodobně poslední vládě byl pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, jehož odvolání včera navrhl premiér Petr Fiala. Bartoš pro rozpočet ruku nezvedl, podle něj neodráží požadavky Ministerstva zahraničí a Ministerstva pro místní rozvoj.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Vláda České republiky byl položen dotaz

Foltýn

Můžete mi, prosím napsat, kdo najal a platí Foltýna? Myslím že to zajímá hodně lidí!! Děkuji Vavříková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 11 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Zájmy, ne hodnoty. To Lipavský nikdy nepochopil.“ Zahradil potopil ministra, ale Kolář ho chce

20:49 „Zájmy, ne hodnoty. To Lipavský nikdy nepochopil.“ Zahradil potopil ministra, ale Kolář ho chce

Možný konec Piráta Jana Lipavského v křesle šéfa české diplomacie jitří emoce. Podle Ondřeje Koláře …