Zatýkání na kraji v Ostravě. Jde o evropskou kauzu

07.10.2024 17:15 | Monitoring

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v pondělí zasahovali na úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě. Případ dozoruje i Úřad evropského veřejného žalobce, podle prvních informací jde o podezření ze spáchání dotačního podvodu a trestného činu zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Policisté zadrželi v souvislosti se zakázkami osm lidí, mezi nimi také bývalého krajského prvního náměstka Jakuba Unucka z ODS.

Zatýkání na kraji v Ostravě. Jde o evropskou kauzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Miroslava Chlebounová z kanceláře hejtmana Moravskoslezského kraje potvrdila zásah na krajském úřadu v Ostravě. Podle Chlebounové hejtmanství orgánům činným v trestním řízení poskytlo maximální součinnost. Zásah potvrdil také mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

„Mohu uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Úřad evropského veřejného žalobce. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ uvedl Ibehej podle informací serveru iROZHLAS.cz.

„Úřad evropského veřejného žalobce v součinnosti s Policií České republiky a Národní centrálou proti organizovanému zločinu provádí úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné dražby a veřejné soutěže a dále pro přípravu dotačního podvodu. S ohledem na fázi trestního řízení nemůžeme poskytnout bližší komentář,“ potvrdil také evropský pověřený žalobce Vít Koupil.

Hejtman Josef Bělica (ANO) pro server iDnes.cz uvedl, že jeho samotného nikdo nekontaktoval. „Na krajském úřadu jsem byl od rána až dosud. Jen mne informoval ředitel krajského úřadu, že přišli policisté a vyžádali si určité dokumenty,“ uvedl hejtman s tím, že neví, jakéo stopy policie sleduje. „A ani po tom nebudu pátrat,“ dodal Bělica, který v dubnu nahradil Jana Krkošku, který letos rezignoval a opustil hnutí ANO kvůli úplatkům z dřívějších dob.  

Bývalý hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO, nyní Osobnosti pro kraj) o zásahu prý také nic neví. „O zásahu vůbec nevím a je to pro mě obrovské překvapení. Před krajem jsem však zaparkoval a ničeho si nevšiml. Žádné pásky nebo rozruch,“ uvedl Vondrák.

Podle informací Deníku N policisté zadrželi osm lidí včetně bývalého krajského prvního náměstka Jakuba Unucka z ODS. Ten opustil krajský úřad v létě poté, co vyšlo najevo, že s manželkou získal dotaci, kterou jako člen vedení kraje sám schvaloval.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Proč ta změna?

Dobrý den, je pravda, že nemáte příliš dobré vztahy s Babišem a tak jste byla odklizena do senátu? Nebo proč jste změnila komoru? Vždyť jste byla jednou z nejvýraznějších poslankyň. A nemyslíte, že jako poslankyně toho můžete změnit víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…