Zděšení voliči Bidena: Budeme hlasovat pro Trumpa. Absolutně

30.06.2024 8:45 | Zprávy

„Budu hlasovat pro Trumpa. Absolutně.“ Nerozhodnutí voliči po první prezidentské debatě mezi úřadujícím pánem Bílého domu Joem Bidenem a jeho vyzyvatelem Donaldem Trumpem, který by se do Oválné pracovny rád vrátil, promlouvají otevřeně. I voliči, kteří v roce 2020 dali hlas Bidenovi, jsou teď z téhož Bidena, o čtyři roky staršího Bidena, zděšeni. Americká zpravodajská stanice CNN nabídla odpověď na otázku, co se stane, kdyby se Biden přece jen nakonec rozhodl odstoupit.

Zděšení voliči Bidena: Budeme hlasovat pro Trumpa. Absolutně
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Úřadující prezident Joe Biden si je vědom toho, že se mu první letošní prezidentská debata moc nepovedla. Nerozhodnutí voliči jsou ještě mnohem ostřejší. „Absolutně hlasuji pro Donalda Trumpa,“ říkají. Ze 13 „nerozhodnutých“, kteří mluvili s agenturou Reuters, deset popsalo výkon 81letého demokratického prezidenta proti republikánskému kandidátovi kolektivně jako chabý, zmatený, trapný a těžko sledovatelný.

Pětašedesátiletá důchodkyně Gina Gannon v roce 2016 volila Donalda Trumpa; v roce 2020 raději hlasovala pro Joea Bidena, a teď je zděšena. „Joe Biden vypadal velmi slabě a zmateně hned od začátku. Znepokojuje mě, že naši globální nepřátelé vidí Joea Bidena právě takto. Byla jsem šokována a zděšena. Nesnáším, když vidím našeho prezidenta, jak se takto chová v televizi a před světem,“ řekla Gannon.

Agentura Reuters připomněla, že na TV debatách zpravidla tolik nezáleží, ale tentokrát je to jiné. Souboj mezi Trumpem a Bidenem je relativně těsný, a aby jeden či druhý kandidát získal konkrétní státy USA na svou stranu, může jim stačit pár tisíc hlasů voličů. Ty mohli získat, či právě ztratit v první televizní debatě.

Sedm z devíti voličů, kteří byli zděšeni Bidenovým výkonem, řekli agentuře Reuters, že se nyní přiklánějí k Trumpovi, protože už nevěří, že by Biden mohl vykonávat své prezidentské povinnosti. Tři z nich uvedli, že by rozhodně volili Trumpa v jeho odvetném zápase s Bidenem 5. listopadu, i když dva z nich přiznali, že bývalého republikánského prezidenta nemají rádi.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22270 lidí
Meredith Marshallová, která žije v oblasti Los Angeles a je samostatně výdělečně činná, řekla, že ji debata šokovala. V roce 2020 prý hlasovala pro Bidena, ale nyní se přiklání k Trumpovi, vzhledem k tomu, co popsala jako Bidenův „nedostatek mentální bystrosti“.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Ipsos pro Reuters asi 20 % voličů uvedlo, že si v letošním prezidentském klání nevybrali kandidáta, přiklánějí se k alternativám třetí strany nebo možná letos raději hlasovat vůbec nepůjdou. „V podstatě jsem nebyl rozhodnutý, ale doufal jsem, že Biden by byl dost dobrý, abych ho mohl volit. Trumpa nemám moc rád. Bál jsem se, že Biden ukáže, že na tu práci nemá. Ale byl ještě horší, než jsem se obával,“ poznamenal Scott Harrington, obchodník s rybami v Massachusetts, po zhlédnutí debaty.

Zachránit co se dá, se v této situaci pokokouší exprezident Barack Obama, kterému Biden sloužil v roli viceprezidenta. „Špatné duely občas přijdou. Věřte mi. Vím to,“ napsal Obama na sociální síti X. „Tyto volby jsou stále rozhodnutím mezi někým, kdo celý život bojoval za obyčejné lidi, a někým, kdo se stará jen o sebe,“ hájil Obama Bidena klopýtajícího volbami. „Mezi někým, kdo říká pravdu, kdo pozná dobré od špatného a řekne to Američanům otevřeně – a někým, kdo bezostyšně lže ve svůj vlastní prospěch.“

Otevřený zpravodajský zdroj OSINT Defender Obamovi odpověděl, že by udělal lépe, kdyby jako přítel Bidenovi doporučil, aby už nekandidoval. „Kdybyste byl opravdu Joeovým přítelem, vedl byste s ním seriózní diskusi o odstoupení a otevření možnosti pro někoho jiného, aby kandidoval jako demokratický uchazeč. Umožni byste mu (Bidenovi) pokojně odejít do jeho rodinného domu v Delaware.“

Předvolební patálie Joea Bidena

Předvolební patálie Joea Bidena

Americká zpravodajská stanice CNN nabídla odpověď na otázku, co se stane, kdyby se Biden přece jen nakonec rozhodl odstoupit. CNN podotkla, že Biden na svou stranu získal většinu Demokratické strany, což v praxi znamená, že pokud se Biden přece jen nerozhodne prezidentské klání přenechat mladším, nikdo zvenčí ho k tomu nemůže donutit.

A kdyby nakonec odstoupil, delegáti se budou muset rozhodnout, komu odevzdají své hlasy. Podle CNN by takováto volba mohla rozštěpit Demokratickou stranu, protože část strany může podpořit například viceprezidentku Kamalu Harrisovou, ale další by mohli dát přednost jinému kandidátovi. A ten, který nakonec získá většinu delegátů, bude usilovat o důvěru voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 18 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mně se líbí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 30.06.2024 10:01:29
jak po roce 1989 , když už se "mohlo" se naváželi pisálci, filosofové (Kroupa) do Brežněva a jeho okolí (pohled na Mauzoleum při přehlídkách byl opravdu úděsný), nazývali poslední roky SSSR "vládou gerontokracie" a vůbec z nich měli strašnou legraci. A dnes titíž drží hubu, nepoukazují i když Biden vypadá hůř než kdysi Brežněv a Sněmovna reprezentantů hůř než kdysi Politbyro. Tak kde jste? Pojďte si dělat legraci, Pitharte, Kroupo! Nebo si uvědomujete, že jste zestárli spolu s nimi, ale nechce se vám od válu?

|  11 |  0

Další články z rubriky

Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

7:42 Trump a Biden: Vše v USA se rozloží. Hrozba už za pár dní

Demokratická národní komise by mohla z Joea Bidena udělat nominanta strany na post prezidenta už v č…