Zdravotní sestra popsala boj s koronavirem v New Yorku: Plné márnice a strašná bezmoc

25.04.2020 13:28 | Zprávy

Martina Němcová pracuje jako zdravotní sestra v nemocnici White Plains v New Yorku asi 20 let. V rozhovoru pro ČTK prozradila, že je fyzicky i psychicky velmi unavená, protože v posledních dnech viděla tolik pacientů, které usmrtil koronavirus, že zemřelé už nebylo ani do čeho balit.

Zdravotní sestra popsala boj s koronavirem v New Yorku: Plné márnice a strašná bezmoc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pohled na New York

Pětačtyřicetiletá Češka popsala nástup nemoci covid-19 v okolí New Yorku jako vlnu tsunami, na kterou nebylo možné se připravit. Nemocných bylo tolik, že bylo nereálné věřit, že bude dostupný plicní ventilátor pro každého, kdo ho bude opravdu potřebovat. I kvůli tomu zemřelo tolik lidí, že už ani nebyly k dispozici pytle, do kterých by se dali uložit. Obrovské trauma to bylo nejen pro lékaře, ale také pro mladé studentky ve věku maturantek, které prý s balením mrtvých pomáhaly.

New York hlásil deset nemocných a my jsme jich najednou měli několik stovek a vůbec se to nedalo zvládnout. (...) Pokaždé, když jste se podíval ke dveřím, tak tam byla další sanitka s někým, kdo nemohl dýchat. A najednou ta bezmoc, ta strašná bezmoc, že ať děláte, co děláte, tak se s tím nedá vůbec nic udělat. A když se otočíte, je tam dalších deset, dvanáct, patnáct (pacientů),“ popsala situaci Němcová.

Mrtvých bylo tolik, že byly plné zdejší márnice, zemřelí se prý opravdu ukládali do chladících vozů, jak dokládala i řada televizních záběrů. Lékaři opravdu museli rozhodovat o tom, kdo dostane ventilátor. Lidem, u nichž bylo vysoce pravděpodobné, že zemřou, byl ventilátor odebírán ve prospěch těch, kteří měli větší šanci přežít.

Když manželky viděly, v jak špatném zdravotním stavu jsou jejich manželé, trpěly a dokonce kolabovaly. Jednu manželku dokonce zasáhl infarkt a zdravotní sestra netuší, zda nakonec žena pohled na svého nemocného muže přežila.

Zdravotní sestra musela přihlížet i smrti teprve sedmadvacetiletého mladého muže, který měl astma. Stejně jako ostatní sestry si prý často klade otázku, zda mohla pro záchranu toho či onoho člověka udělat víc, zda přece jen neměl šanci přežit.  

V posledních dnech se prý ale situace v New Yorku zlepšuje a paní Němcová je přesvědčená, že pracovníci nemocnice v těžkých momentech dělali, co mohli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…