Zdroj blízký Hradu spekuluje o tom, že Zeman dosadí do Sobotkovy vlády svého muže

17.12.2013 12:05 | Zprávy

Miloš Zeman by podle informací, které získaly Lidové noviny, rád viděl na postu ministra zahraničních věcí Hynka Kmoníčka. Hrad by tak získal rozhodující vliv na utváření zahraniční politiky.

Zdroj blízký Hradu spekuluje o tom, že Zeman dosadí do Sobotkovy vlády svého muže
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Právě možnost ovlivňovat podobu zahraniční politiky budoucího vládního kabinetu stojí podle LN za variantou, která počítá s tím, že by dosavadní šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček zastával post ministra zahraničí.

„Prioritou pro prezidenta je, aby měl vliv na Ministerstvo zahraničí. A to buď přes svého člověka, nebo přes někoho lehce ovlivnitelného. Ideální by při tom byla nominace Kmoníčka na ministra zahraničí,“ uvedl pro LN zdroj blízký Hradu.

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka tuto variantu ale vylučuje. „Zahraniční věci mají ve vládě řešit dva lidé. Jedním je premiér, který se primárně věnuje unijní agendě. Druhým je ministr zahraničí,“ uvedl Sobotka.

Pro Zaorálka je počítáno s postem vicepremiéra pro Evropu

Jde totiž o to, že ve zmíněné variantě se počítá s postem vicepremiéra vlády pro Evropu pro Lubomíra Zaorálka. To by byl už třetí člověk ve vládě s kompetencemi v oblasti zahraniční politiky. LN uvádějí, že by přesto mohl Zaorálek jako vicepremiér Sobotkovi vyhovovat. Tvořil by totiž protiváhu Andreji Babišovi. Ten se asi stane vicepremiérem pro ekonomiku. Je prý pravděpodobné, že pokud by byl nominován Kmoníček, který je řadovým členem ČSSD, mohl by být Miloš Zeman méně kritický k výběru ostatních ministrů a nedělal by prý Bohuslavu Sobotkovi potíže při jejich jmenování.

Hynek Kmoníček spekulace deníku LN nepotvrdil. Zato otevřeně promluvil o prioritách Hradu. „Takovou nabídku jsem zatím nedostal, takže je předčasné uvažovat, jak bych reagoval. Pro mě je v tuto chvíli podstatné pouze to, aby výsledkem jednání byla záruka, že se nebude opakovat stav a způsob komunikace mezi Ministerstvem zahraničí a Hradem z dob vlády Petra Nečase,“ uvedl Kmoníček.

 


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

18:18 „Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

Daniel Vávra, herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu, se pro Parlame…