Zelenskyj vynadal Západu: Bojíte se našeho vítězství

01.07.2024 7:20 | Zprávy

Ruská agrese na Ukrajině trvá už 859 dní a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) může trvat ještě dlouho, protože ruský prezident Vladimir Putin je podle všeho odhodlán postupně ukrajovat z území Ukrajiny, dokud si ji nepodmaní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vynadal Západu, že se tento plán nesnaží zarazit. Při pohledu na Ukrajinu se v Německu uvažuje o obnovení vojenské povinnosti. Bild vyzval německé politiky, ať se podívají do Švédska, kde v armádě slouží mladí muži i ženy.

Zelenskyj vynadal Západu: Bojíte se našeho vítězství
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ruská agrese na Ukrajině trvá už 2,5 roku a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) může trvat ještě dlouho, protože ruský prezident Vladimir Putin se zřejmě rozhodl ukrajovat z ukrajinského území, dokud tuto zemi nezničí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl v rozhovoru pro Philadelphia Inquirer zveřejněném 30. června, že se obává, že se Západ bojí prosadit plné ukrajinské vítězství kvůli obavám Západu o stabilitu Ruska a že tento strach Putinovi umožnil pokračovat v obsazování dalšího ukrajinského území. Zelenskyj varoval, že každý ruský postup posiluje ruskou vyjednávací sílu a že Putin se může rozhodnout, že se pokusí využít tuto vyjednávací sílu v příhodných okamžicích k prosazení příměří, které Rusku umožní připravit se na budoucí agresi proti Ukrajině.

Server Kyiv Post se v této věci postavil na stranu ukrajinského prezidenta a vyčinil západním politikům.

„Poté, co ruské jednotky vtrhly do Gruzie, anektovaly Krym a poté na Ukrajině spáchaly rozsáhlé válečné zločiny, Západ uměle omezil skutečnou vojenskou pomoc, kterou byl ochoten poskytnout, ve formě zbabělých červených čar. Když se zima v roce 2024 chýlila ke konci, toto byly nálady, které ve Washingtonu vládly. Tyto nálady spolu se zadržováním dodávek amerických zbraní na Ukrajinu málem vyústily v prolomení ukrajinské fronty,“ uvedl Kyiv Post.

„Zdá se, že (Kreml) akceptuje realitu, že ruské síly možná budou muset sledovat jednotlivé operačně významné cíle v průběhu mnoha měsíců, pokud ne let,“ napsal k tomu ISW.

Putin nedávno požadoval, aby Ukrajina postoupila všechny okupované oblasti - Cherson, Záporoží, Doněck a Luhansk, jakož i části těchto čtyř oblastí, které ještě ovládají Ukrajinci.

„Putin si zachovává svůj cíl zcela zničit ukrajinskou státnost a identitu a všechny jeho cíle dobýt území na Ukrajině jsou prostředkem k tomuto cíli,“ shrnul ISW. A jedním dechem dodal, že spojenci Ukrajiny mohou celý tento plán zbořit, pokud obráncům země umožní osvobodit nemalou část své okupované vlasti. Totéž tvrdí i Kyiv Post.

V Německu se uvažuje o obnovení povinné vojenské služby. Ve Švédsku již obnovena byla. Devatenáctiletá Maja dala v rozhovoru pro Bild jasně najevo, že je připravena za svou zemi položit život. „Pokud budu muset zemřít pro Švédsko, zemřu pro Švédsko,“ řekla jasně. „Kdyby přišla válka, budu bojovat. A kdybych přitom měla zemřít, zemřu,“ dodala po chvíli.

„Slouží se od 10 do 15 měsíců. Čím schopnější se voják ukáže, tím déle může sloužit. Základní výcvik trvá 3 měsíce. Ti nejlepší prý trénují mimo jiné i boj ve městě. Boj kupříkladu proti ruským jednotkám, pokud by napadly hlavní město Stockholm. „Pro tento případ vojáci trénují každý den,“ uvedl Bild.

V Německu je podle expertů na čase dospět k témuž kroku.

„Důvodem je bezpečnostně politická situace po ruském útoku na Ukrajinu. Ministr obrany Pistorius hovoří o jasné situaci ohrožení,“ napsal k tomu deník Bild. Problém je prý v tom, že v případě ohrožení Německa není v tuto chvíli možné, koho všeho by mohly úřady povolat do zbraně.  

Bild doporučil německým politikům, že Švédsko může být Německu dobrým příkladem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 144 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

On se dočista pomátl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 01.07.2024 7:44:45
Kdyby uznal že Rusko jenom nechce mít úhlavního nepřítele na dostřel, tak nemuselo zemřít statisíce lidí. USA instalovaly jednotky NATO okolo Ruska a samy jsou za mořem v pohodě. Ukrajina by se stala odpalovací rampou na Rusko. Proto se tomu Rusko jen snaží zabránit. Na to má plné právo. Člověk který tohle nepochopí a nebo dělá úmyslně patří za mříže a nebo do blázince.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

9:31 Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

Rusové předvádějí na ukrajinské frontě koordinované útoky. Souhra mezi údery na Časiv Jar, Toretsk a…