Zeman jmenoval Balaše. Budoucí důchodce si zahrál na panovníka, směje se Rakušan

29.06.2022 22:30 | Ze sítí

Předsedu hnutí STAN Víta Rakušana rozčílilo, jaké zaznívaly výhrady prezidenta Miloše Zemana na adresu dnes jmenovaného nového ministra školství za hnutí STAN Vladimira Balaše. Neodpustil si připomenout mu jeho „hříchy z mládí“. „Zahrál si na panovníka, který kárá, jen moudrost chyběla,“ rýpl ministr vnitra do hlavy státu.

Zeman jmenoval Balaše. Budoucí důchodce si zahrál na panovníka, směje se Rakušan
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jak je zvykem prezidenta Zemana, funkci ministra školství pro Balaše nedal „zadarmo“, a sdělil mu své výhrady spojené s jeho minulosti: „Dostihly vás hříchy z mládí, jak jsem vám ostatně už říkal. Tím prvním hříchem je politik Jan Ruml a jeho pokus studovat na Právnické fakultě ZČU v Plzni, jíž jste byl tehdy děkanem,“ uvedl při jmenování Zeman.

Připomněl, že Ruml tehdy nedosáhl potřebné hranice počtu bodů. „To se stává. Vy jste tehdy onen limit snížil ze 60 na 50 bodů a bizarním důsledkem bylo, že se ke studiu dostalo dalších 300 studentů, kteří se nevešli do vyššího limitu,“ vyčítal Balašovi.

Jako další „prohřešek z minulosti“ označil posudek na Investiční a poštovní banku. „Analýzy z tehdejší doby tvrdí, že tento posudek významně přispěl k tomu, že Česká republika musela uhradit 3,7 miliard korun firmě Nomura,“ pokračoval prezident.

Šéfa hnutí STAN Rakušana se takové jednání dotklo a způsoby prezidenta Zemana poté veřejně okomentoval na svém facebookovém profilu. „Pan prezident, tentokrát bez hole v ruce, jmenoval nového ministra školství. Zahrál si svou hru na panovníka, který poučuje, hodnotí, kárá… jen moudrost chyběla. Profesor Vladimír Balaš bude dobrým ministrem. A Miloš Zeman brzy důchodcem,“ nebral si servítky Rakušan.

Prezident Zeman také uvedl, že si Balašovy erudice váží, i když se domnívá, že „je poněkud mimo specializaci ministra školství“. Zmínil pak, že nového ministra jmenoval i kvůli tomu, aby byla vláda v době předsednictví EU kompletní. Řekl, že ve výběru nového šéfa resortu nechtěl komplikovat situaci premiérovi Petru Fialovi (ODS), když podle jeho informací několik kandidátů funkci odmítlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…