Zeman prozradil, co se stalo s jeho čínským poradcem

28.04.2019 8:36 | Zprávy

Poradce českého prezidenta Jie Ťien-ming, kterého čínské úřady vyšetřovaly kvůli podezření z hospodářské kriminality, není podle hlavy státu Miloše Zemana ve vězení. Zprávu přinesla ČTK.

Zeman prozradil, co se stalo s jeho čínským poradcem
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Zeman na české ambasádě v Pekingu

Řekl to dnes v Pekingu českým novinářům na závěr své páté návštěvy Číny. S poradcem, kterého i přes vyšetřování odmítl odvolat, se nesetkal.

„Byl jsem informován, že můj poradce není ve vězení. Jestliže není ve vězení a jestliže naopak vyjednává právě se společností CITIC o odkupu některých majetkových podílů, tak z toho logicky vyplývá, že je na svobodě,“ řekl Zeman. Dodal, že se nesetkali, protože nebyl čas.

Jie Ťien-ming byl zakladatelem a předsedou společnosti CEFC, která v České republice oznámila mnohamiliardové investice. Ještě před jejich dokončením ho ale čínské úřady začaly vyšetřovat. Podezíraly ho z hospodářské kriminality. Zeman ho opakovaně odmítl z funkce poradce odvolat do doby, než bude z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen.

Aktiva CEFC poté převzala čínská státní společnost CITIC. S jejich zástupci Zeman během své nynější návštěvy v Pekingu jednal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …