Zemřel bývalý ministr Dyba. Vášnivý tenista, vzpomněl si Fiala

25.07.2024 18:10 | Monitoring

Ve věku 83 let zemřel Karel Dyba, významný český ekonom a politik, který se zapsal do dějin České republiky především svým působením v 90. letech jako člen Občanské demokratické strany (ODS) a ministr hospodářství ve vládě Václava Klause. O jeho úmrtí informoval Petr Macinka.

Zemřel bývalý ministr Dyba. Vášnivý tenista, vzpomněl si Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Dyba

Svoji akademickou kariéru začal Karel Dyba jako pedagog na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde působil od roku 1964 do roku 1971. Studijní zkušenosti rozšířil v Kanadě, po návratu se stal zaměstnancem Ekonomického ústavu ČSAV a později pracoval v Prognostickém ústavu ČSAV, kde roku 1973 získal titul kandidát věd.

V období 1990–1992 byl ministrem bez portfeje ve vládě Petra Pitharta. Patřil mezi první členy ODS, kteří zastávali vládní posty, a po roce 1992 pokračoval jako ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj v první vládě Václava Klause až do roku 1996. Během svého působení jako ministr a politik se Dyba soustředil na transformaci české ekonomiky z plánovaného na tržní systém. Jeho práce v první vládě Václava Klause jako ministra pro hospodářskou politiku a rozvoj byla klíčová pro realizaci ekonomických reforem, které zahrnovaly privatizaci státních podniků, liberalizaci cen a otevření české ekonomiky zahraničním investicím.

V roce 2007 byl jmenován velvyslancem a stálým představitelem ČR při OECD a stal se profesorem na VŠE v Praze, kde působil až do roku 2009 na katedře hospodářské a sociální politiky národohospodářské fakulty.

Karel Dyba zanechal trvalý odkaz ve formě svých vědeckých publikací, politických reforem a pedagogického působení, které měly významný dopad na vývoj české ekonomiky.

Redakci iDnes zprávu o jeho úmrtí potvrdil Petr Macinka, mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause.

Čest památce Karla Dyby na sociálních sítích už vzdali i někteří čeští politici včetně předsedy vlády Petra Fialy. „Karel Dyba se v 90. letech výrazně zasloužil o přechod od socialismu ke kapitalismu. Byl výraznou tváří české politiky a hospodářství 90. let, ministrem v několika vládách,“ připomněl Fiala. „Osobně jsem ho blíže poznal jako velvyslance ČR při OECD, jako kolegu z akademického prostředí a jako vášnivého tenistu. Čest jeho památce.“

„Smutná zpráva. Směl jsem se od něj jako mladíček učit v časech vlády Petra Pitharta. Byl to výborný ekonom, gentleman aristokratického střihu, laskavý člověk a dobrý tenista. Ať odpočívá v pokoji, čest jeho památce,“ zavzpomínal na Dybu na platformě X Miroslav Kalousek.

„Můj učitel, VŠ kolega, špičkový ekonom, šarmantní společník a zejména lidsky skvělý člověk, ke kterému jsem měl v posledních letech blízko. Vychoval generace ekonomů. Bude (určitě nejen mně) moc chybět. Díky, pane profesore!“ vzkázal Dybovi hlavní ekonom investiční skupiny DRFG Martin Slaný.

Novinář Jindřich Šídlo na Dybu zavzpomínal coby na muže ze sestavy „Klausových elegánů“: zemřel Karel Dyba, pro mě jeden ze symbolů první půlky 90. let ze sestavy ‚Klausových elegánů‘. (Psáno s respektem.)“

„Zpráva o odchodu prof. Karla Dyby mě zastihla na Madeiře. Je mi to líto. Ztratili jsme významného ekonoma a výrazného politika z dob ekonomické transformace. R. I. P.,“ napsal na X Patrik Nacher (ANO).

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žijeme v totalitě. Regulace slouží k oškubání. A mlčení je souhlas, připomíná občanům Hoffman

16:09 Žijeme v totalitě. Regulace slouží k oškubání. A mlčení je souhlas, připomíná občanům Hoffman

POHLED IVANA HOFFMANA Žijeme v demokracii, nebo v totalitě? Již to, že se takto ptáme, znamená, že „…