Zpívá proti Rusům. Dojímá ho to. Písničkář z USA na Ukrajině

08.07.2024 10:36 | Zprávy

Válka na Ukrajině trvá již 866 dní a washingtonský Institut pro studium války (ISW) po dlouhé době oznámil, že Ukrajinci osvobodili část svého území. U Charkova. Naproti tomu u města Časiv Jar dál úřadují Rusové. Ukrajinci prý uspěli při útoku na ruské území. A mezi Ukrajinci se přímo na frontě, případně v osvobozených oblastech, pohybuje jeden zvláštní Američan.

Zpívá proti Rusům. Dojímá ho to. Písničkář z USA na Ukrajině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) po delší době přichází se zprávou, že Ukrajinci osvobodili část svého území. Sérií protiútoků získali kontrolu nad částí území např. na sever od Charkova.  

„Geolokalizované záběry zveřejněné 6. července ukazují, že ukrajinské síly nedávno postupovaly severozápadně od Hlyboke při protiútoku v oblasti a dostupné satelitní snímky naznačují, že ukrajinské síly provedly v oblasti protiútok mezi 3. a 6. červencem. Současný stav Hlyboke je však nejasný. Ruští prováleční blogeři tvrdili, že ukrajinské síly pravidelně provádějí protiútoky poblíž Hlyboke a že ukrajinské síly postupují poblíž Hlyboke od jihozápadu. Další bloger tvrdil, že ukrajinské síly také provádějí nálety poblíž Lyptsi (severně od města Charkov) a Tykhe (severovýchodně od města Charkov), aby identifikovaly zranitelná místa v ruských obranných liniích,“ upozornil institut.

Naproti tomu Rusové podle ISW nadále postupují u Časiv Jaru. Vedle toho platí, že Rusové postupují u Torecku.

ISW informuje

ISW informuje

Ukrajincům se podle ISW daří i v dronových soubojích. Ukrajinci prý zlepšují své schopnosti zamezit ruským dronům s delším dosahem ve vzduchu a tyto technologické inovace mohou umožnit ukrajinským silám zmírnit tlak na prostředky protivzdušné obrany krátkého a středního doletu, pokud budou úspěšně rozmístěny na bojišti.

Vedle toho se prý Ukrajincům podařila ještě jedna věc.  

„Satelitní snímky potvrzují, že ukrajinské letectvo provedlo koncem června 2024 úspěšný úder proti hlášenému velitelskému stanovišti ruského pluku v Belgorodské oblasti, pravděpodobně se zbraněmi dodanými Západem – což dále ukazuje, jak by Ukrajina mohla narušit ruské útočné operace, pokud by Západ pokračoval v rušení (zbraňových) omezení v tom, jak Ukrajina smí používat zbraně dodané Západem k úderům na vojenské cíle v Rusku,“ uvedl ISW.

Ale ani okupanti ukrajinského území nezahálí. Server Kyiv Independent uvedl, že Rusové za jediný den spustili už druhou vlnu dronových a raketových útoků proti území Ukrajiny. Protivzdušná obrana byla uvedena do pohotovosti jak v Kyjevě, tak v dalších regionech země.

„Byl také zjištěn vzlet letounu MiG-31K, schopného nést balistické střely Kinžál. Telegramové kanály informovaly o explozích v Kropyvnyckij v Kirovohradské oblasti a Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti. … Při dalším útoku dříve téhož dne letectvo ohlásilo sestřelení tří ze čtyř řízených střel nad oblastmi Žitomir a Čerkasy. Nebyly hlášeny žádné oběti ani škody,“ upozornil server.

Ruská agrese proti Ukrajině trvá už 866 dní. Jedním z lidí, kteří se snaží Ukrajincům ulehčit v krvavých dnech války, je i americký písničkář Benny Stewart, který, ač nemá ukrajinské kořeny, jezdí za vojáky na frontu a zpívá jim.

Na Ukrajině byl poprvé ještě před válkou a tato země jej prý tehdy učarovala.

Když Rusové rozpoutali válku, písničkář se rozhodl Ukrajincům pomoct a rozvážel humanitární pomoc. Při té příležitosti lidem zpíval. A lidé si zpívali s ním.

„Zpívat si tyto písně, tyto tradiční písně na ulici a uvědomovat si, jak byly staré a jak mocné byly pro lidi, zvláště v této válečné době, a jak už jejich zpívání znamená odpor proti Rusku, to pro mě osobně bylo opravdu působivé,“ prozradil v podcastu serveru Kyiv Post.

Dnes je velmi překvapen, když obránci Ukrajiny nepoznávají některé tradiční ukrajinské národní písničky. Přičítá to desítkám let sovětské – fakticky ruské, jak zdůraznil písničkář – nadvlády nad Ukrajinou.

„Mnoho z těch písní je velmi starých a většina vojáků o nich ve skutečnosti nikdy neslyšela, což znamená, že je pro ně velmi silné slyšet je poprvé od Američana, který je posedlý jejich kulturou.“

Rusové se podle písničkáře snaží především zničit ukrajinskou duši, zničit samu podstatu ukrajinského národa. Proto považuje za tak důležité zpívat Ukrajincům jejich staré písně. Zpíval je prý i lidem v osvobozeném Izjumu a viděl jak zdejším lidem tečou slzy po tváři.

To je podle písničkáře něco, „na co se ruský imperialismus snaží cílit a co chce zničit“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škoda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 08.07.2024 11:41:25
že nikdo nezpíval těm dětem na Donbase, které zabíjeli žoldnéři z Azova po dobu 8mi let = 2920 dní.

|  11 |  0

Další články z rubriky

To tu ještě nebylo. Trump zpátky tam, kde málem přišel o život. S významnou návštěvou

9:25 To tu ještě nebylo. Trump zpátky tam, kde málem přišel o život. S významnou návštěvou

„Celý svět nás respektoval, a teď se nám smějí,“ řekl Donald Trump na shromáždění v Butleru, symboli…