EU musí utratit 800 miliard eur ročně. 328stránková „existenční výzva“

09.09.2024 14:41 | Monitoring

Bývalý italský premiér a bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi v pondělí představil po boku předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové svou dlouho očekávanou zprávu o konkurenceschopnosti Evropské unie. A vyhlídky to nejsou nikterak pozitivní. Aby Evropa udržela krok se Spojenými státy a hlavně s Čínou, musí podle Draghiho investovat dvakrát více, než do poválečné obnovy po 2. světové válce, konkrétně až 800 miliard eur ročně.

EU musí utratit 800 miliard eur ročně. 328stránková „existenční výzva“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Draghi vypracoval dlouhou, 328stránkovou zprávu pro Evropskou komisi, ve které se zabývá plánem na zastavení hospodářského poklesu Evropy. „Je to existenční výzva,“ uvedl bývalý prezident Evropské centrální banky s tím, že jen obrovské investice vytáhnou EU z ekonomického dna nízké produktivity a slabého růstu a zastaví čím dál větší zaostávání za USA a Čínou.

Draghi uvedl, že EU potřebuje bezprecedentní objem investic, více než dvojnásobek investic ve srovnání s Marshallovým plánem, který na přelomu 40. a 50. let 20. století nasměroval do západní Evropy desítky miliard dolarů. Celkově by si stanovené cíle podle odhadů Evropské komise vyžádaly minimálně 750 až 800 miliard eur ročních dodatečných investic.

„Růst v Evropě zpomaloval delší dobu, my jsme tomu ale nevěnovali tolik pozornosti. Teď už to ale ignorovat nemůžeme,“ prohlásil Draghi podle informací listu Politico.

„Měli bychom se vzdát iluze, že pouze otálení může zachovat stávající stav. Dosáhli jsme bodu, kdy bez akce budeme muset buď ohrozit náš blahobyt, naše životní prostředí, nebo naši svobodu,“ uvedl Draghi, že Evropa musí masivně investovat jak do obrany, tak do zelených technologií.

Aby bylo možné splnit cíle v oblasti obrany, digitalizace a dekarbonizace, podle studie bude muset celková míra investic EU vzrůst přibližně o 5 procentních bodů HDP ročně, což je úroveň, která byla naposledy zaznamenána v 60. a 70. letech minulého století, jak upozorňuje televize CNBC.

Jádrem ekonomických potíží Evropy jsou podle zprávy náklady na energii pro průmysl, který je v současnosti nucen platit za elektřinu o 158 % více než v USA a za zemní plyn o 345 % více. Velké příležitosti vidí Draghi v umělé inteligenci. AI by podle něj mohla „napravit nedostatky v oblasti inovací a produktivity a pomoci Evropě obnovit svůj výrobní potenciál“. Draghi proto vyzývá k integraci umělé inteligence do našich stávajících průmyslových odvětví, „aby mohla zůstat na špici“.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stále víc to připomíná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 09.09.2024 16:01:59
socialistický tábor míru před kolapsem. Stranické sjezdy navrhovaly opatření a strategie a přitom každý věděl, že ta žába na prameni je někde jinde.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…