Alena Vitásková: Je namístě smeknout před Orbánem

07.07.2024 17:30 | Komentář

„Je namístě smeknout před kroky Viktora Orbána, který se od prvního okamžiku předsednictví EU začal chovat jako skutečný evropský politik, kterému záleží na životě občanů nejen v zemích EU,“ říká bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Má za to, že nová frakce v Evropském parlamentu, ve které je i Babišovo ANO, může přinést svěží vítr do evropské politiky.

Alena Vitásková: Je namístě smeknout před Orbánem
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Alena Vitásková

Maďarsko předsedá od 1.7. 2024 Evropské unii. Co očekáváte od předsednictví Viktora Orbána?

České předsednictví EU (1.7. – 31. 12. 2022) v čele s Petrem Fialou se dle mého očekávání nenaplnilo. Věřila jsem a veřejně jsem to v médiích sdělila (srpen 2022), že představitelé našeho státu mají možnost využít svého půlročního předsednictví v EU k diplomatickému řešení konfliktu na Ukrajině a významně přispějí k jeho ukončení. Nevyužili jsme možnosti, kterou jsme jako malá země měli a mohli jsme tyto kroky udělat. Všichni víme, že opak byl pravdou a místo podpory míru jsme dodávali zbraně.

Je namístě smeknout před kroky Viktora Orbána, který se od prvního okamžiku předsednictví začal chovat jako skutečný evropský politik, kterému záleží na životě občanů nejen v zemích EU.

Bezodkladná jednání, která absolvoval s panem Zelenským a s panem Putinem, mohou vést k zahájení diplomatických jednání vedoucích k ukončení konfliktu a k nastolení míru. Každá válka jednou končí, a přichází mír. Čím dříve tomu tak bude i v tomto případě, tím více lidských životů bude zachráněno.

Musíme si přiznat, že Viktor Orbán je politik světového formátu. A Petr Fiala tuto šanci promarnil.

V Evropském parlamentu vzniká nová aliance, nová frakce, jejíž založení iniciovali pánové Orbán, Babiš a Kickl. Jak hodnotíte tento krok?

Asi máte namysli alianci (Maďarsko – Orbán, Česká republika – Babiš, Rakousko – Kickl), ke které se hodlají připojit další strany jednotlivých zemí EU. Prioritou je hájení národních zájmů, hájení zájmů evropských občanů. Tato nově vznikající frakce v Evropském parlamentu může mít zásadní – pozitivní vývoj v EU s dopadem na celosvětový pořádek, uznávání skutečných hodnot. Tato frakce může přinést svěží vítr do rozpadající se EU s možností provedení její restrukturalizace. Přináší naději k přeměně EU v prosperující seskupení svrchovaných národních států, které budou spolupracovat na základech vzájemné výhodností. Trochu tak „model BRICS“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Tři klíče k porozumění válce

12:36 Petr Hampl: Tři klíče k porozumění válce

Denní glosy Petra Hampla.