Daniel Raus: Alkohol značky „zabiják“

15.09.2012 11:04 | Zprávy

V tomto týdnu naplno propukl případ vražedného alkoholu. Podobné věci jsme zatím znali jen z doslechu, stávaly se v Rusku nebo v Polsku. Tragédii, která už má dvě desítky obětí, u nás nepamatujeme. Policie vytvořila speciální vyšetřovací tým, platí zákaz prodeje na stáncích, a především varování v žádném případě nepít alkohol nejistého původu. Celý případ ale nastal v širším kontextu.

Daniel Raus: Alkohol značky „zabiják“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Americký humorista James Thurber kdysi pravil, že nejnebezpečnější jídlo je svatební dort. Ve skutečnosti existují poživatiny daleko horší. Část úrovně našeho života tvoří to, co se nám objeví před očima, když otevřeme ledničku. A právě stran obsahu není situace českých ledniček právě růžová.  

Tragédie vražedného alkoholu, díky které na sebe naše země zase jednou upozornila globální vesnici, nespadla jen tak ze vzduchu. Celkový pokles kvality potravin je zde dlouhodobý trend. Člověk si občas říká, kde to může skončit? Budeme jíst piliny, aby mohly obchodní řetězce udržet nízkou cenu rohlíku?  

Uzeniny (ilustrační foto)
Foto: Ladislav Bába

Po zvýšení daně z přidané hodnoty se všechno ještě zhoršilo. Prodejci tlačí na výrobce, aby šli s cenami dolů, a neviditelná ruka trhu nám servíruje párky a špekáčky, sestavené z náhražek a separátů. Průzkumy potom ukazují šokující data, podle kterých za ony náhražky platíme víc než Němci nebo Rakušané za solidní zboží.  

Někde se stala chyba. Díl viny nese stát, který by měl vytvořit lepší prostředí. Vinu nesou obchodní řetězce, snižující kvalitu ve jménu udržení cen, jež stejně zvyšují. A blamáž padá i na hlavy nás, spotřebitelů, v onu kritickou chvíli, kdy strkáme náhražku do košíku. Jenomže, nekupte to, když je sleva...  

Jestliže se kvalita dlouhodobě podsekává, dřív nebo později se zrodí morální problém. Což nastalo s alkoholem, který byl zločinně ředěn. Případ bude určitě vyšetřen a viníci skončí za mřížemi. Ve skutečnosti je ale třeba docela zásadně změnit celkovou kulturu potravin v naší zemi.  

Takže není od věci podotknout, že snad všechna náboženství mají ve své věrouce kapitolku, týkající se jídla. Je to prostě obecná zkušenost, že když hledá člověk čistotu ducha, začne mu záležet i na čistotě toho, co má na talíři. Ono vůbec není jedno, co jíme, stejně jako není jedno, v co věříme. A co se týče kupování levných náhražek, na počátku citovaný James Thurber taky prohlásil, že „kdo váhá, je někdy spasen“.  

Na vlnách Radiožurnálu to podepisuje váhající Daniel Raus.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Lumír Aschenbrenner byl položen dotaz

Green Deal

Je nějaká šance, že to zelené šílenství skončí? Vždyť pokud budeme jediný, kdo mu podlehne, tak planetu to nezachrání a nás to žene jen do zkázy. Nebo myslíte, že nám lidem přinese něco dobrého? Co? Už takhle je naše ekonomika dost nekonkurence schopná – to je jen samé omezení, nařízení a byrokracie...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpán Čábelka: Toxická feminita. 40 % žen je agresivnějších než průměrný muž

20:22 Štěpán Čábelka: Toxická feminita. 40 % žen je agresivnějších než průměrný muž

„Nemyslím si, že nám jako společnosti příliš prospívá jednostranné vykreslování mužů jako příčin vše…