Ivan Štern: Václav Havel a jeho přátelé na věčnosti

21.12.2013 15:00 | Zprávy

Když jsem poprvé přišel k Havlům na pražském Engelsově nábřeží, s Václavem Havlem jsem se nesetkal. Seděl ve vězení v Heřmanicích po skandálním rozsudku nad Výborem na obranu nespravedlivě stíhaných. Nemusel. Bezprostředně po rozsudku mu nabídli vystěhovat se do Ameriky. Václav Havel si položil podmínku. Spolu s ním vězení opustí i jeho odsouzení přátelé. A tak z Ruzyně putoval do Heřmanic a já jsem tudíž neměl možnost se s ním hned napoprvé seznámit.

Ivan Štern: Václav Havel a jeho přátelé na věčnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podobizna Václava Havla na pomníku sv. Václava

K Havlům jsem přišel kvůli matce. Seděla také ve vězení. Pro změnu kvůli francouzskému kamiónu. K Havlům mě přivedla dobrá duše všech pronásledovaných, Jarmila Bělíková. Už se taky hádá s Vaškem, podobně jako se s ním dohadovala za života, na onom světě.  

Doma byl Václavův bratr Ivan. Na náplavce v restauraci paroplavby v naději, že jsou fízlové daleko, jsme dohadovali, jak dostat k uším světové veřejnosti tento nový skandál. Ivan Havel jednal věcně a poučeně. Působil na mě velice uklidňujícím dojmem.  

Když matku a její přátele na nátlak francouzského prezidenta Miterranda nakonec propustili, byl z vězení venku i Václav Havel.  

Bylo to v době, kdy jsme s bráchou po silvestrovském putování Prahou pravidelně končívali na Engelsově nábřeží, dnes Rašínově, u Havlů. Ze všech společností, které tehdy Praha nabízela, nám tam bylo nejlíp. Zejména toho Silvestra, kdy jsme, jako sendvič obložili jistou dívku a bavili ji, aby se nejen bavila, ale aby bavila na oplátku i nás. Nad námi se zjevil jakýsi člověk. Kloval do dívky, kloval a kloval. Dívka ho posílala pryč, baví se přece s bratry Šterny. On kloval a kloval a kloval dál. Jdi pryč, říká ti dívka, slyšel jsem říkat svého bratra. Jdi pryč, slyšel jsem říkat sám sebe. A on kloval a kloval a kloval. Podobně jako Josef Švejk vynesl neústupného věřitele z bytu feldkuráta Katze, popadl jsem člověka. V předsíni se mě Václav Havel zdvořile zeptal, kam že nesu člověka. Na mráz, zchladit hlavu, klove, vysvětlil jsem mu. Člověk smířen s osudem dožadoval se bot, které zanechal v předsíni. Bos půjdeš, rozhodl jsem a vypustil ho na schody.  

Po chvíli mě vyhledal Václav Havel a zdvořile se otázal, předeslav, že mu do našeho sporu nic není, zda bych nebyl ochoten člověkovi vydat jeho boty. Uvolil jsem se a člověku boty vydal. Později se stal významným českým poslancem.  

Můj otec v té době odešel do důchodu a podepsal Chartu 77. Krátce na to se o něm uvažovalo jako o nadcházejícím mluvčím. Ze zahraničí zazněly odmítavé hlasy. Přece neuděláte mluvčím tohoto bývalého zběsilého bolševika! Otec se proto rozhodl vzdát se té ambice a vypravil se za Václavem Havlem mu to sdělit. Pane Šterne, řekl Havel, to si ještě netykali, kdo bude mluvčím, rozhodujeme my tady, a ne někdo z pařížského nebo mnichovského zápecí.  

Až do nejdelší smrti otcovy jej pak provázeli tři pro něho nejvýznamnější muži jeho života. Tatínek, T.G. Masaryk a Václav Havel.  

Teď už s ním sedává na věčnosti a nepochybně, jak bylo jeho zvykem i za života, mírní názorově výrazně vyhraněnou Jarmilu Bělíkovou v jejích sporech s Vaškem. Strašlivě ho to baví. Snad to baví i Václava Havla.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

11:34 Zbyněk Fiala: Volební masakr vlády

Hlavním výsledkem krajských voleb je praktické vyzmizíkování pirátských komiků. Selhávka Bartoš couv…