Lubomír Man: Mohl by se u nás stát ministrem i šílenec?

08.02.2019 8:58 | Zprávy

K té otázce mě přivedly činy, slova a dokonce i vzezření našeho nového ministra zahraničí Petříčka. Tvář má hlaďoučkou, nezbrázděnou duševními rozbroji či váháními ducha, vše se v něm zdá být v pohodě, je usměvavý, ale trošku tak, jako by nebyl stoprocentně příčetný.

Lubomír Man: Mohl by se u nás stát ministrem i šílenec?
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

A ten dojem ve vás zesílí, když si přečtete, co povídá, když třeba vycestuje na Ukrajinu. Dobře už znáte všechny lži, které o Ukrajině a Rusku napsaly americké neokonzervativní hyeny New York Timesy nebo Washington Post, jak je nazval P.C.Roberts, a teď, když čtete Petříčkova vyjádření z Kyjeva, žasnete nad tím, že český člověk dokáže tyhlety nenávistné protiruské fantasmagorie ještě vystupňovat. A to stále s tím svým jakoby nevinným, ale i mírně výsměšným úsměvem, který jako by do okolí vysílal následující vzkaz: Ani zbla mi nezáleží na tom, co si o mých řečech myslíte, protože já vím jedno. Stojí za nimi a proto i za mnou moc. A proto si říkám, co chci a budu to říkat i nadále.  Můžete mi vlézt na záda.

A má svým způsobem pravdu. On nemusel žádnému odbornému kolegiu prokazovat, že je osobou pro úřad ministra vhodnou či přijatelnou, jemu stačilo, že si jej pro funkci vybrala jedna z vládních stran. Posadili ho do Černínského paláce a tam ho teď drží v jistém druhu karantény. Mezi lidi, zvláště pak mezi politické oponenty, ho v podstatě nepouštějí. Zvláště pak ne, jsou-li vedle kamer přítomny i mikrofony. V tom případě se na české půdě většinou jen usmívá, nebo mlčí. A můžete vzít jed na to, že i v budoucnu jej budou před politickou diskuzí jako před ohněm chránit, protože ta by byla zhoubou nejen pro něj, ale i pro celou naši současnou zahraniční politiku. Takže nečekejte, že ho např. redaktor Moravec pozve do ČT a posadí proti němu např. Zdeňka Zbořila, či Stanislava Novotného, či Václava Umlaufa nebo Petra Žantovského. Protože kdyby to udělali, národ by viděl, že král je nahý. A nejen on.

Lubomír Man

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

15:57 Zbyněk Fiala: Lepenovci míří k absolutní většině

Drtivá výhra Národního sdružení v prvním kole parlamentních voleb a nejistá spolupráce centristickýc…