Miroslav Kulhavý: Velké firmy = tisíce zaměstnanců v ohrožení?

09.10.2022 15:33 | Komentář

V tomto rozbouřeném čase, kdy se mnozí zabývají inflací, tedy zdražováním všeho kam se jen člověk podívá, je nutno se zastavit a řešit priority v rámci celého státu, i když se mně osobně přímo netýkají. Jednou z nejvážnějších a dá se říci první mezi prvními je udržení vchodu velké firmy, neb hrozí jejich přemístění do výhodnějšího prostředí v zahraničí.

Miroslav Kulhavý: Velké firmy = tisíce zaměstnanců v ohrožení?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Co všechno by to znamenalo si umí spočítat i laik s minimálními znalostmi o hospodaření státu. Nemělo by nám být lhostejné, že to hrozí celé EU pro její mizernou politiku ovlivněnou nejprve „zelenými“ fanatiky a posléze sankcemi vůči Rusku, ale ČR by měla být pro všechny české občany, i pro ty na postech nejvyšších, na prvním místě. Pro koho není, a mezi politiky se takoví najdou, tak ten (ta) by určitě neměl být v řídící funkci.

Právě velké firmy budou určitým vládním barometrem (ne)úspěšného překonání energetické krize, především formou přijatelné cenové hladiny elektřiny a plynu. Ne náhodou to bylo zásadní připomínkou šéfa odborů Josefa Středuly na demonstraci na Václavském náměstí, kterou svolaly právě odbory. Hrozící propouštění, ať už právě v souvislosti s přemístěním firmy jinam a nebo jen s útlumem výroby z důvodů drahé energie, tedy se vzrůstající nezaměstnaností, může spolu s inflací vytvořit chaotickou, nezvladatelnou situaci, ve které může být zdravý rozum ve veřejném prostoru postaven na druhou kolej.

Přes veškerou chválu organizátorům velkého setkání hlav států na pražském hradě, nelze ani na chvíli přijmou situaci, kdy česká vláda pracuje hlavně ve prospěch EU a pak teprve v 2. pořadí pro české občany. Bohužel řada rozhodnutí je podle bruselských not i přesto, že to ČR škodí. Stejně tak škodí i nečinnost vlády, která by měla spíše předvídat negativní vlivy na životní úroveň a ne (obrazně) rozhazovat rukama, až když už „svrab a neštovice“ nastanou.

Jedním z problémů, které „úspěšně“ kryje válečný stav, je migrace; myšleno ne ta ukrajinská, byť i tam je často český občan na druhém místě, ale ta syrská. Jistě je správné pomáhat potřebným, ale není správné být jako migrant ochotným nátlakovým prostředkem samolibého tureckého vládce. Erdogan zvedl stavidla blokující migraci a pobízí Syřany (to ani nemusí) k invazi do Evropy. Jen doufám, že už mu EU neplatí hříšné peníze právě za provoz utečeneckých táborů.

Tak jako vojenské nákupy,migrace všeho druhu a nebo třeba účast na kosmickém výzkumu, vše musí být úměrné velikosti a možnostem státu. Není například dlouhodobě možné realizovat pro ukrajinské migranty veškerou lékařskou péči zdarma, včetně drahých operací. Přitom, že trvale chybí zdravotnický personál, český pacient dostane několikaměsíční termín zákroku, kdy někteří to řeší v soukromé praxi za drahý peníz. Ukrajinský pacient je ošetřen skoro obratem a jsou případy, že migraci předstírá a po drahém výkonu se vrací na Ukrajinu, kde by musel na výkon přispět.

Vrátím-li se k titulku, vláda má především jeden hlavní úkol: udržet chod státu s minimálními mínusy, samozřejmě při minimalizování deficitu státního rozpočtu. Proti tomuto úkolu jdou všechny mimořádné výdaje, ať už je to vojenská pomoc Ukrajině, migrace nebo také třeba zlodějské ceny energií.

Proto musím pane Fialo a vůbec celá vládo opakovat: český občan na prvním místě a pak teprve vše ostatní. Tedy bez poklonkování Bruselu a i tomu za mořem, USA. Tak jako oni mají skoro u všeho konání visačku „americké zájmy“, tak stejně z každého vašeho rozhodnutí musí být cítit ČESKÝ ZÁJEM!  Nemáte-li tento úmysl – běžte od toho.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.