Miroslav Novák: Za výrazným zlepšením listopadového průmyslu stojí produkce automobilů

07.01.2022 12:52 | Komentář

Průmysl se v listopadu vrátil do černých čísel. Oproti říjnu průmyslová produkce vzrostla o 4,9 % a v meziročním srovnání růst činil 1,6 %. Nové zakázky vzrostly meziročně o 9,3 %.

Miroslav Novák: Za výrazným zlepšením listopadového průmyslu stojí produkce automobilů
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

I když to na první pohled tak nevypadá, tak za výrazným zlepšením listopadového průmyslu stojí produkce automobilů a to i přes skutečnost, že produkce motorových vozidel meziročně o 7 % poklesla. V listopadu se totiž povedlo rozjet výrobu v největší automobilce Škoda Auto, což se pozitivně promítlo jak do meziměsíčního růstu produkce motorových vozidel, tak i do meziročního poklesu, který již nebyl zdaleka tak hluboký, jako tomu bylo v předchozích měsících. Byly to přitom právě automobily, které od léta srážely celkovou průmyslovou produkci výrazně směrem dolů.

Jakému průmyslu se v listopadu dařilo? Především strojírenství, kde produkce meziročně vzrostla o 11,3 %. Energetika si připsala 5,2 % a výroba potravinářských výrobků vzrostla o 10,5 %. Na druhé straně vedle produkce motorových vozidel se nedařilo dřevozpracujícímu průmyslu s poklesem o 18,4 %, což je i efekt prudkého růstu cen dřeva. Výroba počítačů a elektronických přístrojů poklesla o 5,8 %.

Nové zakázky v listopadu vzrostly meziročně o 9,3 %, zároveň však mezi jednotlivými odvětvími panovala poměrně vysoká rozkolísanost nových zakázek. Zatímco v kovodělném průmyslu nové zakázky vzrostly meziročně o 16,6 % a v chemickém průmyslu o 40 %, tak u výroby ostatních dopravních prostředků zakázky poklesly o 22,5 % a u počítačů o 2,6 %. V souhrnu však vývoj nových zakázek potvrzuje, že problémy průmyslu nejsou na poptávkové, ale primárně na nabídkové straně.

Průmyslové podniky a platí to především pro automobily se však i nadále potýkají s nedostatkem komponent, materiálu a prudce rostoucími cenami vstupů. Tyto faktory negativně ovlivňovaly vývoj v automobilovém průmyslu i v listopadu a budou hlavní brzdou průmyslu i po celé 4. čtvrtletí. Pozitivem je to, že v listopadu došlo v automobilovém průmyslu k obnovení výroby a situace se částečně normalizovala. Pro exportní průmyslové podniky, a platí to především pro ty ze segmentu malých a středních podniků, představují nová rizika rychle posilující koruna a růst úrokových sazeb.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Závislost nezávislé senátorky

16:04 Zdeněk Jemelík: Závislost nezávislé senátorky

Nezávislá senátorka Daniela Kovářová vydala po dvou letech od zvolení tiskovou zprávu, v které se zp…