Ondřej Švrček: Požár v Praze opět ukázal, že radnice neumějí varovat občany

10.05.2018 17:55 | Zprávy

Požár v Praze opět ukázal, že radnice neumí varovat občany. Dobře to zvládlo minimum městských částí a situace se lepší jen pomalu.

Ondřej Švrček: Požár v Praze opět ukázal, že radnice neumějí varovat občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Je až s podivem, jak rozdílně přistupují v krizové situaci jednotlivé městské části ke komunikaci se svými občany. Praha po delší době díky požáru haly v Hostivaři čelila problému, který se dotýkal hned několika městských částí a ve své závažnosti spadl do nejvyšší kategorie poplachu a přímo ohrozil tisíce osob. A zatímco některé městské části informovaly do mobilů své obyvatele v reálném čase, jinde řídce rozmístěné tlampače oslovovaly prázdné ulice, neboť velká část obyvatel byla teprve na cestě z prodlouženého víkendu.

Vyzdvihněme napřed ty pozitivní příklady. Například Praha 10, v jejímž těsném sousedství k požáru došlo, dokázala kontaktovat několik tisíc občanů zapojených do systému Mobilní rozhlas již necelou hodinu po vypuknutí požáru - tedy takřka okamžitě poté, co získala dostatek informací o celém problému od hasičů. Zprávu zaslanou na mobil dostali i ti, kteří se do Prahy vraceli z prodlouženého víkendu. Stejným způsobem pak informovala o zákazu vycházení a jeho následovném zrušení.

V porovnání s magistrátem, který o problému informoval na svém Bezpečnostním portálu (jak často na něj preventivně chodíte?) či jinými městskými částmi, které se omezily na opožděné informování přes statické rozhlasy, Facebook či dokonce pouhý web, je efektivita komunikace přes mobil jasně vidět. Po "průšvizích", které v minulosti předvedly městské části v Praze a v Brně ve spojitosti s kontaminovanou vodou je to příjemné osvěžení. Navíc ukazuje zásadní fakt - je to jen o přístupu starosty a jeho týmu. Tam, kde chtějí lidi opravdu informovat, není problém najít jednoduchou a spolehlivou cestu. Ty ostatní k tomu zřejmě dovede až nezvládnutý průšvih, nad kterým nebude možné přimhouřit oko.

Mimochodem - v průběhu dobře zvládnuté komunikace krizové situace se do systému Mobilní rozhlas na Desítce přihlásilo hned 10% nových uživatelů. To jasně ukazuje, že zájem o chytře vedenou komunikaci s radnicí je. Je tedy pouze na svědomí každého starosty, nakolik tomuto zájmu bude chtít vyjít vstříc. Praha 5, 7, 9 a 11 už se na vlnu moderní komunikace s občany naštěstí postupně ladí.

Ondřej Švrček
expert na obecní komunikaci a autor Mobilního rozhlasu

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září

14:50 Zdeněk Jemelík: Vstříc 20. září

Hlasováním voličů dne 20.září 2024 se přiblíží vyřešení rebusu volby do Senátu v okrese Benešov, kte…