Pavel Foltán: Vot, těěěchňyka…?

09.05.2022 12:32 | Komentář

ČTK přinesla zprávu, že podle ministra Síkely „ČTÚ neřeší příjem signálu pro desetitisíce lidí“. K vysvětlivkám nejen zkratek: ČTK = Česká tisková kancelář, ČTÚ = Český telekomunikační úřad, příjem signálu = DVB-T2 čili tzv. digitál terestriál druhé generace (a tedy přenos „pozemského“ TV vysílání v kdysi klasické lineární formě).

Pavel Foltán: Vot, těěěchňyka…?
Foto: archiv
Popisek: Pavel Foltán

Leckde leckdo by třeba ani nemusel jakoby nevidět a nechápat právě i ty kulisy na pozadí mediálně politických hrátek, co by je asi ani kdekoli kdokoli nemusel apriorně vyloučit. Třebas když současná sestava Rady ČTÚ byla ještě jmenovaná předchozí Babišovou vládou, a jak známo z nedávna, tak nynější vládní tzv. pětikoalice by si ráda dosadila do mediálních rad svoje pěšáky – a jak by možná někde někdo mohl podotknout – tak nezřídka i tzv. politické trafikanty apod.

Nikdo nikde by tedy nemusel na 100 procent účinně vyloučit, že i tyhle problémy s DVB-T2 by se třeba možná i mohly hodit koaličním tlakům na tuhle Radu ČTÚ z koaličních stran. Ale to je pivo pětikoalice (jak říkával přítel Karel Kryl) a rozlitý, jak jsem k tomu obvykle dodával já. A totéž by se zřejmě dalo podotknout i na adresu té Rady ČTÚ (tedy mimo jiné v nějakých souvislostech i k tomu, co ČTK v té své zprávě uvedla). Takže nejenom kdesi kdosi by možná mohl mít objektivní pocit, že trochu toho piva se rozlilo jak té vládní pětikoalici, tak jejímu MPO (tj. Ministerstvu průmyslu a obchodu), tak i té Radě ČTÚ a jejímu úřadu. A možná nejenom jim…

Tyhle zdá se „věčně živé“ otázky a problémy tu zjevně nejsou ničím novým. Už kdysi v dřevních dobách příprav digitalizace vysílání atd. rekodifikací v mediálním právu (tj. v rámci příprav zákona č. 231/2001 Sb., o vysílání, a posléze i zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích) jsem hlavně tehdejší politiky & spol. opakovaně upozorňoval, že z některých jejich praktik vzniknou pozdější problémy (ne jim, ale – jako obvykle – normálním lidem, tedy divákům, občanům, daňovým poplatníkům – slovem spotřebitelskému národu, který na všechny ty chyby potom doplatí, a ještě k tomu je všechny sám zaplatí, aniž by to mohl akutně a podstatně jakkoliv ovlivnit).

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36801 lidí

A to se potom zanedlouho ukázalo hned v několika rovinách. Tak například už asi tak před těmi bezmála dvaceti lety (v rámci přechodu z „terestriálu“ na DVB-T první generace) nedošlo na ty mediálně politické sliby, že ta digitalizace ten příjem toho TV signálu všem zkvalitní, a to podstatně. Naopak byly s tím problémy organizační, technické, i obojí, a jiné. A někde namísto těch slibovaných zkvalitnění signálu pak nešel DVB-T příjem vůbec.

Bylo to např. v okrese Domažlice a v jeho okolí, kde se podstatně snížila kvalita příjmu, ale i kvalita pokrytí signálem. Takže třeba symbolicky („nomen omen“) v takových Nemanicích pak neměli žádný TV signál ani v té nové technologii DVB-T, přičemž ten starý „terestriál“ jim vypnuli. Prostě nic. A nejen tam. No a kdo neměl tzv. satelit, měl na obrazovce tmu.

Tehdy ještě v tuzemsku nebyla rozšířená IPTV (čili TV příjem prostřednictvím IT protokolu), ač někteří z nás už tehdy těm politikům a spol. poněkud „prorocky“ říkali, že je to cesta do budoucnosti – jen by někdo už konečně měl rychle zavádět optickou infrastrukturu, atd., atd, atd. Já osobně jsem rovněž dlouhodobě a hodně předem opakoval i fakt, že DVB-T sice přinese ono slibované zlepšení v oblasti audio složky TV vysílání (tj. že ten digitální TV zvuk bude v tom DVB-T příjmu lepší), ale u video složky tomu ještě hezky nehezkou řádku let bude jinak – čili ten TV obraz v příjmu DVB-T lepší nebude.

A na to taky vesměs došlo skoro všude. Jenže tehdy to bylo asi jako házet digitální hrách na digitální stěnu. Tenkrát jenom v tom okrese Domažlice a v okolí to mělo ten efekt, že místní diváci houfem skoupili vybavení pro příjem satelitního TV signálu, čili hromadně přešli na jinou technologii příjmu, a to na DVB-S, a nikoli na tu zaváděnou a tolik mediálně politicky glorifikovanou platformu DVB-T…

Na úvod by to pro dnešek mohlo stačit. A pokračování příště. Bude to asi ještě dost možná (vcelku i jednotlivě) docela zajímavé…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…