Petr Dufek: Česká republika s pátou nejvyšší inflací v Evropské unii

18.09.2022 14:57 | Komentář

Česká harmonizovaná inflace podle zveřejněných statistiky Eurostatu poklesla z 17,3 % na srpnových 17,1 %. V inflačním řebříčku je tak ČR na pátém místě, zatímco první příčky okupují eurové pobaltské země a Maďarsko. Na opačném konci řebříčku je Francie se svoji zafixovanou cenou elektřiny, Malta a Finsko.

Petr Dufek: Česká republika s pátou nejvyšší inflací v Evropské unii
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Asi nikoho nepřekvapí, že za přední místo v evropském pořadí ČR vděčí zdražování všech hlavních položek ve spotřebitelském koši. Přehlédnout proto nelze nejenom nárůst nákladů na bydlení o celou čtvrtinu, ale i výrazně rychlejší růst cen potravin, osobních automobilů nebo třeba pohonných hmot nebo aktuálně i u dovolených.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Naprosto unikátní je vývoj u cen oblečení a obuvi a v oblasti HORECA, který se vymyká celoevropským číslům. Zatímco ceny oblečení a obuvi v celé unii vzrostly o 3,1 %, v ČR toto zboží zdražilo za poslední rok o téměř 19 %. V restauracích ceny poskočily o čtvrtinu, v EU ani ne o osm procent.

Rychle rostoucí ceny v ČR odrážejí nejenom vyšší náklady nebo snahu obchodníků dohnat covidové ztráty, ale i ochotu spotřebitelů za zboží a služby platit vyšší ceny. Je však pouze otázkou, kdy tato ochota v důsledku rychle rostoucích nákladů na bydlení vymizí, když zbytné výdaje začnou jít rychle stranou.

V každém případě inflaci v ČR ještě přiživí nové ceníky energií, které lze očekávat na podzim, a na druhé straně ji přibrzdí vysoké srovnávací základy. Inflace bude proto časem zpomalovat, ale nikoliv proto, že by se zlevňovalo, ale už se ceny budou meziročně srovnávat s vysokou základnou druhého pololetí 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…