Petr Dufek: Inflační okno se ve výrobě uzavírá

18.07.2024 15:49 | Komentář

Nová čísla o vývoji cen ve výrobě potvrdila, že inflační tlaky ve výrobě dál slábnou. Ceny zemědělských výrobců jsou nižší než loni o 7,5 % a dokonce o pětinu níže než před dvěma lety. Obilný šok je dávno pryč a situace se stále více vrací do normálu.

Petr Dufek: Inflační okno se ve výrobě uzavírá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V průmyslu rostou ceny jen o 1 %, nicméně vývoj v jednotlivých oborech zůstává velmi diferencovaný. Z asi nejsledovanějších, krom rafinérií, stojí za pozornost tendence v potravinářském průmyslu a výrobě stavebních hmot.

Ceny výrobků potravinářských firem dál pozvolna klesají v reakci na levnější vstupy od zemědělců a vytvářejí příznivé předpoklady pro vývoj cen potravin v dalších měsících. Když do hry vstoupí i příznivá úroda, obavy ze zdražení potravin se nejspíš ukážou jako liché.

U stavebních materiálů situace až tak pozitivně nevypadá. Sice většinou zlevňují, avšak cenový šok z předchozích let přetrvává. Cement a podobné výrobky jsou o 86 % dražší než v roce 2019, betonové výrobky o 40 %.

Cenové tlaky pomalu ustávají i v některých službách pro firmy. Nákladnější jsou především reklamní služby, což asi není v současné situaci – kdy stále není jednoduché prodávat – nijak překvapivé.

Vývoj výrobních cen v červnu potvrzuje zklidňování inflačních trendů a vytváří příznivé podmínky pro vývoj inflace v nejbližších měsících. Zvláště v průmyslu, kterému stále chybí objednávky se inflační okno zůstává fakticky uzavřené.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Eva Decroix, MBA byl položen dotaz

Fotýn

Chápu vás dobře, že hájíte Foltýna, a to, jak se vyjadřuje? A když si o něm myslím své, znamená to, že jsem dezinformátor? Co když mi jen vadí, že všechny, kteří s ním nesouhlasí uráží? Ostatně vy sama se proti urážkám ohrazujete, ale že je používá Foltýn, to vám nevadí? Tvrdíte, že je vaší prací bý...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan David: Když dva dělají totéž, je to to samé

16:48 Ivan David: Když dva dělají totéž, je to to samé

Včera jsem se byl podívat na nový, toužebně očekávaný film Jiřího Mádla „Vlny“. V kině Cinema City n…