Petr Dufek: Mírný růst stavebnictví

09.11.2021 16:25 | Komentář

Stavební výroba si v září připsala oproti srpnu 0,4 procenta, meziročně byla vyšší o 2,2 procenta.

Petr Dufek: Mírný růst stavebnictví
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Stavebním firmám se doposud dařilo vyrovnávat propad, který zažívaly v důsledku covidu v prvních měsících roku. Od začátku roku se jejich reálné výkony zvýšily o 0,2 %, a to především díky inženýrskému stavitelství. Na druhou stranu právě tato část odvětví v posledních třech měsících docela citelné zpomaluje a její produkce se vrací na úroveň roku 2019 (viz graf).

Hlavním problémem stavebnictví i nadále zůstává především nedostatek kvalifikovaných a pomocných pracovníků. V letošním roce se však k němu přidává i rekordní růst cen stavebních materiálů (a jejich občasný nedostatek), který si vynucuje rekalkulace cen již nasmlouvaných zakázek. Není proto vůbec jisté, zda se již dříve nasmlouvaný impozantní objem objednávek bude v plné míře vůbec realizovat.

Statistiky nových zakázek za třetí kvartál vypadají nicméně povzbudivě, avšak podobně jako v průmyslu trpí faktem, že se počítají z běžných cen. S ohledem na prudký růst stavebních prací a materiálů je proto třeba jejich růst přece jen „diskontovat“.

Pozitivní čísla dál přicházejí z oblasti bytové výstavby, kde se v září podařilo rozjezd výstavbu více než 4 tisíců nových bytů. V ročním vyjádření se jich nyní staví už více než 40 tisíc, tzn. nejvíce za posledních 12 let. Nedostatečná nabídka byla přitom hlavním důvodem dlouhodobě rychlého zdražování bytů, takže spolu s pravděpodobným utlumením poptávky financované hypotékami, by tento vývoj mohl vést v příštím roce ke zmírnění dosavadního tempa cen nemovitostí v ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Falešná ekologie

12:16 Milan Knížák: Falešná ekologie

Za chvíli skončí výroba automobilů s výbušnými motory, kamna na dřevo a na uhlí, tepelné elektrárny …