Petr Hampl: O příčinách pádu Francie

10.07.2024 15:22 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O příčinách pádu Francie
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na demonstraci za srbské Kosovo dorazil i sociolog Petr Hampl

Ve Francii přebírá moc islamolevice. Vybrali si to Francouzi? Spíš se potvrdilo, že Macron je asi tisíckrát chytřejší než LePenová, takže Národní frontě nepomohla ani poměrně masivní lidová podpora.

A také vidíme stejný trend jako všude v západním světě. Mešity produkující magory podřezávající náhodné kolemjdoucí jsou pro politickou a manažerskou třídu menším zlem než riziko, že by nová aristokracie ztratila své privilegované postavení. Já a pracovat! To ať raději země shoří.

To platí ve Francii, USA, České republice a kdekoliv jinde v západním světě.

Před pár lety jsem psal o vládě lidu. Dnes vidím jako realističtější, že by momentální elita (ve smyslu držení politické a ekonomické moci, nikoliv ve smyslu schopností či charakterů) mohla být nahrazena nějakou konkurenční elitou. Takovou, která se bude více opírat o své schopnosti než o svá privilegia.

Samozřejmě to nemusí být jediné vysvětlení dění ve Francii. Jestli se časem ukáže, že Macron byl ovlivňován nějakým katarským fondem, nebudu vůbec překvapený.

Tak nebo onak to ukazuje, jak málo je času. Anglii už nemá smysl řešit, pro tu by snad bylo lepší, kdyby se potopila do moře. Ale na řadě jsou další a další. Včetně České republiky.

(zdroj: petrhampl.com)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.