Vaše Věc: Ukrajinský šlendrián. Hrozí nový Černobyl?

05.06.2016 14:20 | Zprávy

Postupné prodlužování životnosti patnácti ukrajinských atomových reaktorů probíhá bez splnění nejdůležitějších předepsaných bezpečnostních opatření a v rozporu s mezinárodním právem, informovaly slovenské nevládní organizace ministra životního prostředí László Sólymose (Most-Híd). Podle slovenského tisku signatáři upozornění o závažné situaci na Ukrajině ministra vyzvali k podniknutí odpovídajících kroků.

Vaše Věc: Ukrajinský šlendrián. Hrozí nový Černobyl?
Foto: worldwide.com
Popisek: Opuštěné domy v Černobylu, ilustrační foto

V tiskové zprávě se nově uvádí, že provozovatel ukrajinských atomových elektráren Energoatom, který je státní firmou, je ve vážných finančních problémech a údajně má zablokované účty. Nebezpečí neplatí jen pro Ukrajinu, ale také pro okolní země. Proto se na s podobným apelem na příslušné orgány obrátí i aktivisté z Maďarska, Rumunska a Rakouska. Připomíná se také nestabilní bezpečnostní situace na Ukrajině.

Navíc prodlužování životnosti reaktorů probíhá díky finanční pomoci Evropské banky pro obnovu a rozvoj a Euratomu, ve kterých má Slovensko a zejména Evropská unie významné slovo, připomínají ochranáři. Význam informování slovenské vlády a nebezpečném vývoji na Ukrajině souvisí také s brzkým slovenským předsednictvím v Radě EU. Nepříjemný pocit ukrajinský šlendrián samozřejmě umocňuje nedávné výročí katastrofy v Černobylu.

(pm)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

15:49 Ladislav Jakl: Budou příště volby bez volby?

Denní glosa Ladislava Jakla