Zdeněk Jemelík: Prezidentův zásah do legislativy

04.09.2024 9:38 | Glosa

Prezident republiky Petr Pavel poprvé od svého zvolení využil právo vrátit Poslanecké sněmovně zákon, a to novelu, která podstatně omezuje senátní rozhodování soudů. Je to první případ, v němž prezident projevil výhrady k „válcování“ opozice vládní koalicí, která k opozičním návrhům a námitkám přistupuje z pozice síly. Nepřímo je to výtka ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi, který k námitkám z opozičních lavic přistupuje s nadřazeností, hraničící s arogancí. Dlužno podotknout, že během svého prvního mandátu se choval dosti odlišně od své současné praxe, a to nejen ve vztahu k opozici.

Zdeněk Jemelík: Prezidentův zásah do legislativy
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Zajímavý bude další vývoj. Vládní koalice může samozřejmě prezidentovo veto přehlasovat. Došlo by tak k odchýlení od dosavadního souladného vztahu mezi ní a prezidentem.

Zajímavý je také souběh prezidentova rozhodnutí a jeho nedávného jednání  s poslankyní ANO Helenou Válkovou (zde), na němž mělo mezi nimi dojít ke shodě o nutnosti systémových změn v trestní politice. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková vystupuje v Poslanecké sněmovně jako významná kritička legislativních změn, předkládaných Pavlem Blažkem a stěžuje si na jeho netečnost k opozičním názorům. Veřejnost ji zná také z televizních vyjádření k různým právním problémům, k nimž se sice dostává jako neoficiální mluvčí hnutí ANO, ale uplatňuje suše věcné právnické postoje, které s její stranickou příslušností nemají nic společného. Její výklad bývá dobře vyargumentovaný a srozumitelný i pro laika. V každém případě se nabízí otázka, do jaké míry mohla profesorka trestního práva Helena Válková ovlivnit prezidentovy názory na problematiku soudních senátů.

V této souvislosti stojí za zmínku, že Helena Válková se uchází v okrese Benešov o zvolení senátorkou. Jejími hlavní konkurenty jsou stávající senátor, vysoce vzdělaný Zdeněk Hraba, a Dominik Hašek, „vítěz z Nagana“.

Senátor Zdeněk Hraba opakovaně používá k seznamování se svými názory Parlamentní listy. V souvislosti se senátními volbami mě zaujala dvě jeho vystoupení (zde) a (zde). Vyplývá z nich, že mu jako konkurent dělá starosti Dominik Hašek, s nímž by rád uskutečnil veřejný souboj. Zajímavé je, že oba pánové používají ke své prezentaci patřičně přizdobené automobily. O Heleně Válkové se senátor Zdeněk Hraba nezmiňuje. Zřejmě ji nepovažuje za konkurentku. Není přece „zdejší“ a pomalovaným autem se po okrese neprojíždí, nemá tedy šanci.

Zdeněk Hraba i Helena Válková jsou vysoce vyspělí odborníci. Oba mohou být pro Senát v jeho legislativní funkci významnou oporou. Při jejich srovnávání by měli voliči  uvážit, zda nahrazení Zdeňka Hraby  Helenou Válkovou by bylo  pro Senát přínosem proti současnému stavu. Mám ale obavy, že k takovému srovnání nedojde, protože podíl fotbalových fanoušků ve voličstvu oba právníky vyřadí. V národě se sklonem k populismu obvykle kvantita vyhrává nad kvalitou, i když to je často ke škodě věci.

Nemyslím při tom, že ve srovnání se senátorem Zdeňkem Hrabou by Helenu Válkovou muselo nutně handicapovat, že není „zdejší“. Je natolik bojovná a důsledná, že za zájmy regionu by v případě potřeby „potila krev“, čímž by nevýhodu vyvážila. Netuším, jak by se v tomto ohledu osvědčil Dominik Hašek, o němž téměř nic nevím (nejsem fotbalový fanoušek).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Americká realita zblízka

13:57 Ladislav Jakl: Americká realita zblízka

Denní glosa Ladislava Jakla