Zdeněk Jemelík: Volby do Senátu jako lákadlo pro sázkaře

06.09.2024 15:36 | Glosa

Senát je stále nedoceňovanou složkou orgánů státní moci. K volbám do Senátu chodí velmi málo voličů a ke zvolení proto stačí nepoměrně méně hlasů než ve volbách do Poslanecké sněmovny. Přitom je Senát pojistkou proti legislativním pochybením, způsobeným „lidovou tvořivostí“ poslanců (trochu přeháním). Voliči by měli proto volit do Senátu vyzrálé, uvážlivé osobnosti, nepodléhající ukvapeně vášním a se smyslem pro právo a spravedlnost.

Zdeněk Jemelík: Volby do Senátu jako lákadlo pro sázkaře
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Na kandidátkách se schází vždy několik osobností s různými názory a osobnostními vlastnostmi. Jistě by nebylo obtížné zorganizovat sázky na výsledek voleb.

Náhoda mě přivedla k zájmu o kandidátku v benešovském obvodě. Vzniklo zde velmi zajímavé uskupení kandidátů, takže jsem velmi zvědavý na výsledek. Určitě by bylo možné uzavírat sázky.

Mandát obhajuje současný senátor Zdeněk Hraba, právník s ekonomickým vzděláním a velkou praxí v samosprávě. Patří k aktivním senátorům. Ve vystoupeních na Parlamentních listech (zde) a (zde) ale ve mně vyvolal dojem, že jeho hlavní devizou je sžití s volebním obvodem, v němž jeho rodina žije po generace, tedy že hraje na lokálpatriotickou strunu. Voliči by se pak měli spolehnout, že se bude velmi snažit shánět drobné výhody pro region, byť těžiště práce senátora by mělo být v legislativní činnosti.

Zajímavá situace vznikla tím, že jeho nepřehlédnutelnou vyzývatelkou je poslankyně Helena Válková, bývalá ministryně spravedlnosti a zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Je profesorkou trestního práva a kriminologie. Zastávala různé vysokoškolské funkce. Bydlí sice v Praze, ale má poslaneckou kancelář v Benešově. Benešov je rodištěm její matky a v okrese žijí její příbuzní. Není tedy tak úplně „cizí“. Je známá svou bojovností a urputností, takže o potřeby regionu by se jistě starala svědomitě.

Uvážliví voliči by se tedy měli hluboce zamyslet, zda podporou stávajícího senátora Zdeňka Hraby nepromeškají příležitost významně zvýšit kvalifikační úroveň senátorského sboru nebo naopak, zda jeho ustoupením Heleně Válkové Senát nic nezíská.

Sám Zdeněk Hraba asi Helenu Válkovou za konkurenci nepovažuje. Aspoň se o ní nezmiňuje v obou výše zmíněných článcích. Jako konkurent ho zaujal „vítěz z Nagana“ Dominik Hašek, vůči němuž se vymezuje a vyzývá ho na duel. V předcházejícím článku (zde) jsem na sebe prozradil, že hokej ani fotbal nejsou mými světy, nerozlišuji mezi fotbalovými a hokejovými fanoušky a bez bolesti se přiznám, že vynikající sportovní kariéru nepovažuji za tak významnou průpravu pro  činnost v legislativě, jakou se mohou pochlubit oba výše zmínění kandidáti. Protože ale národ obecně projevuje silný sklon k populismu, kdybych se sázel, vsadil bych si na vítězství Dominika Haška, pro kterého budou hlasovat zástupy fanoušků, jichž je v obvodu určitě více  než dost.

Myslím si, že vytlačením ze Senátu senátora  Zdeňka Hraby Helenou Válkovou by úroveň legislativní činnosti v nejhorším případě neutrpěla (pokud by se dokonce nezvýšila), což bych v případě vítězství Dominika Haška netvrdil. Ale takovými úvahami se masy fanoušků nebudou zabývat.

Nechci podceňovat ostatní kandidáty do Senátu v tomto volebním obvodě. Všecko může být nakonec jinak, neboť „hlas lidu je hlas boží“ a voliči jsou nepředvídatelní. Neodolal jsem ale zajímavosti konstelace, vzniklé střetem dvou významných právníků a populárního „vítěze z Nagana“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Velká voda nepočká

11:00 Zdeněk Lanz: Velká voda nepočká

V srpnu roku 2017 jsem při příležitosti patnáctého výročí povodní z roku 2012 napsal článek s názvem…