Zdeněk Lanz: Čekání na Donalda Trumpa

25.07.2024 10:14 | Glosa

Pokud si někdo v dnešní nebezpečné mezinárodní situaci myslel, že s  příchodem léta nastane pověstná okurková sezona, musel být zklamán. Nic takového se nestalo.

Zdeněk Lanz: Čekání na Donalda Trumpa
Foto: Repro X
Popisek: Donald Trump na nominačním sjezdu Republikánské strany

Hned první prázdninový týden začal velice dramaticky. Maďarský premiér Viktor Orbán vyrazil na mírovou misi do Kyjeva, do Moskvy a do Pekingu, kde podle svých slov usiloval o nalezení řešení, které by umožnilo ukončit válku na Ukrajině. Pro normálně uvažující lidi krok jistě nadmíru chvályhodný. Vždyť zabíjení v tomto konfliktu už bylo dost. Ne tak pro řadu současných vrcholných politiků. Jeho snahu odsoudil kdejaký (zde).

A zatímco stále a zcela zbytečně umírají vojáci i civilisté na obou stranách konfliktu, na červencovém summitu „obranné aliance“ NATO ve Washingtonu (zde) představitelé členských zemí aliance (čl. 1 Severoatlantické smlouvy zní: „Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN“)  bláhově spekulovali, jak porazit Rusa a přitom nevyvolat jadernou válku.

I přes válečnickou rétoriku mnoha evropských (bohužel včetně těch našich) i zámořských politiků se při sledování zpráv podpořeného velmi mírným optimismem může zdát, že by konec této nešťastné anabáze mohl být v dohlednu. Pro tuto chvíli odhlédněme od příčin tohoto konfliktu, museli bychom pátrat hluboko před únorem 2022, a podívejme se na současné zprávy a pokusme se najít ten výše zmíněný optimismus. A aby nikdo nemohl říkat, že ty zprávy čerpáme z dezinformačních zdrojů, použijme veřejnoprávní zdroj ČTK České noviny.

O čem píší mj. ČTK České noviny v červenci 2024:

5. 7.

Putin: S Orbánem jsme probrali možnosti urovnání války na Ukrajině

11. 7.

Stoltenberg: Otázkou není, zda Ukrajina vstoupí do NATO, ale kdy

Členství Ukrajiny v NATO je zárukou třetí světové války, řekl Fico

14. 7.

Trump přežil útok střelce na volebním mítinku, vyzval USA k jednotě

15. 7.

První dodávka F-16 na obranu stačit nebude, řekl Zelenskyj

Soudkyně smetla ze stolu obžalobu Trumpa v kauze přechovávání dokumentů

Orbán v dopise evropským lídrům předestřel svůj mírový plán pro Ukrajinu

Atentát na Trumpa vykolejil snahy zastavit kandidaturu Bidena

16. 7.

Politico: Kandidát na viceprezidenta J.D. Vance vyvolává v Evropě obavy

Orbán: Trump je připraven se po volbách starat o mír na Ukrajině

18. 7.

Média: Pelosiová a Schumer naléhají na Bidena, aby odstoupil z kampaně

19. 7.

NYT: Biden si začíná připouštět, že možná bude muset z kampaně odstoupit

Ukrajina musí spolupracovat s USA i v případě zvolení Trumpa, řekl Zelenskyj BBC

Trump přijal nominaci do voleb a zopakoval, že přežil s boží pomocí

Orbán: Trump i Fico byli postřeleni kvůli protiválečným názorům

Trump telefonicky hovořil se Zelenským

A co ze všech těchto zpráv vyplývá?

  • Maďarský premiér Orbán se nenechá zastrašit a pokračuje ve své mírové misi.
  • Většina členů NATO tvrdošíjně prosazuje vstup Ukrajiny do aliance.
  • Slovenský premiér Fico se nebojí říct nahlas to, co si mnozí lidé myslí.
  • Donald Trump je díky své protiválečné rétorice v ohrožení života.
  • Ukrajina je pro západní zbraňové systémy černá díra.
  • Prezident Biden již není schopen zodpovědně vykonávat funkci „nejmocnějšího muže světa“.
  • Politikům, kteří jsou pro okamžité příměří a mír na Ukrajině hrozí reálné nebezpečí.
  • I prezident Zelenskyj tuší, že by se Donald Trump mohl stát opět prezidentem a „neštítí se“ s ním už nyní, zatím jen telefonicky, mluvit.

Je více než zřejmé, že bez oboustranných kompromisů mír, ba ani jen příměří hned tak nebude. A kompromisy se bez zapojení diplomacie nedohodnou.  Jednat se mělo už dávno, chyběla „jen“ dobrá vůle. Příležitostí k tomu bylo několik a minimálně příměří bylo na dosah záhy po vypuknutí konfliktu. Jen někteří tehdejší západní mocní řekli míru NE!

Ale ještě není pozdě. Ještě se dá světový mír zachránit. Nestačí však, aby o míru jednala jen jedna strana, tedy Ukrajina, potažmo USA, NATO a EU, ale musí být pozváno i Rusko. A začít pěkně od začátku. Od slibů o nerozšiřování NATO na východ, od státního převratu na Ukrajině, podporovaného kým asi, od hrozící ztráty přístavu v Sevastopolu přes neupřímně míněné tzv. Minské dohody, jejichž vábení Rusko uvěřilo a na jejichž základě odložilo vojenské řešení občanské války v Doněcké a Luhanské oblasti. Nakonec ale nabylo dojmu, že již nemá kam ustoupit a v únoru 2022 přikročilo k vojenskému řešení.

Jsme tedy v reálu a můžeme už jen spekulovat, co by bylo dál, kdyby Rusko k tomuto kroku, viděno slepou spravedlností mezinárodního práva nepřijatelnému, nepřikročilo.

Bez smíření se Západu s tím, že Rusko nepůjde, a to ani prostřednictvím nespočetných lidských a materiální ztrát Ukrajiny, vymazat z mapy světa se řešení nenalezne. Rusko tady prostě bude, ať se to někomu líbí, či nikoliv. Čím dřív to západní politici pochopí, tím lépe pro lidstvo. V posledních letech uměle rozpoutaná protiruská hysterie ničemu nepomůže. Leda tak válce. A tu přece nechceme. Nebo snad ano?

Toto všechno by si měli uvědomit i naši vrcholní představitelé včetně velení armády.

Toto všechno by si měli uvědomit při různých „zbraňových iniciativách“, které povedou jen k prodlužování zmaru na Ukrajině.

Postup se nabízí. Vyhlásit příměří, na linii dotyku zarazit sloupky s bílými prapory, vojáky ze zóny bojů poslat na dovolenou a místo nich nasadit příslušníky mírových sborů v dohodnutém složení. A jednat, jednat a jednat!

Pokud spolu „laškují“ ministryně obrany a náčelník generálního štábu o tom, kdo naší „pidiarmádě“ vlastně velí, tak aťsi. Je to sice za naše peníze, ale je to doma a zatím, snad, bez násilí. Tak ať u toho zůstanou, než je turbulence dějin odvane na to pověstné smetiště.

Až následující dny, týdny a možná i měsíce ukážou, jak bude Orbánova mírová mise úspěšná, zda se Trump dožije ve zdraví a na svobodě prezidentských voleb, zda se dočkáme míru ještě před Trumpem, pokud se ho tedy vůbec dočkáme, jak bude pokračovat prezident Biden a jeho loutkovodiči v proválečné podpoře Ukrajiny.
Neznámých více než dost. Co si popřát na závěr? Možná někdo řekne, že to heslo je zprofanované z doby komunismu, ale nic lepšího mě v této chvíli nenapadá. Tak tedy: Světu mír! 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

12:16 Václav Klaus: Netradiční glosa z polské Karpacze

V malebném polském krkonošském městečku Karpacz, které se dívá na Sněžku z opačné strany než my z Pe…