Březina (KDU-ČSL): Evropský parlament zajišťuje cestujícím autobusy právo na šťastnou cestu

06.07.2010 17:13 | Zprávy

EP dnes ve druhém čtení schválil nařízení o právech cestujících v autobusové a autokarové dopravě.

Březina (KDU-ČSL): Evropský parlament zajišťuje cestujícím autobusy právo na šťastnou cestu

„Autobusová doprava je jediná, u níž zatím chybí celoevropská úprava práv cestujících.

Přetrvávání různých úrovní ochrany cestujících podle toho, jakým druhem dopravy cestují, je neudržitelné", vyjadřuje nesouhlas s dosavadním stavem europoslanec Jan Březina. „Členské státy jdou bohužel na ruku dopravcům a silnějším právům cestujících brání. Evropský parlament však přináší jistotu, že osobám cestujícím autobusem budou náležet stejná práva jako těm, kteří cestují letadlem a vlakem", komentuje Březina výsledek dnešního hlasování.

Březina upřesňuje, že v případě zaviněného zpoždění při příjezdu bude mít cestující právo na náhradu škody ve výši 25 % ceny jízdného, přesáhne-li zpoždění jednu hodinu, a 50 % ceny jízdenky, přesáhne-li zpoždění dvě hodiny. Za významné posílení práv cestujících považuje také možnost cestujícího se v případě zrušení nebo zpoždění spoje o více jak dvě hodiny rozhodnout mezi pokračováním do cílového místa bez jakýchkoli dalších nákladů nebo vrácením ceny jízdného a náhradou škody ve výši 50% ceny jízdného. Dalším výdobytkem je pro cestující v případě zrušení nebo zpoždění odjezdu o více než hodinu u dálkových linek nárok na stravu, hotelové ubytování a náhradní služby. Evropský parlament odhlasoval i požadavek, aby za ztrátu nebo poškození svěřeného zavazadla odpovídal dopravce do výše 1800 eur a v případě příručního zavazadla do výše 1300 eur.

„Blíží se čas letních dovolených a i cestujícím autobusy náleží právo na šťastnou cestu. Nedospěl-li k vysoké úrovni přepravních služeb a z ní vyplývajících práv cestujících volný trh, nezbývá než zasáhnout formou závazného právního předpisu respektujícího rovnováhu mezi zájmy cestujících a finančními dopady na dopravce", oceňuje postoj Evropského parlamentu Březina.

Dále čtěte:
Březina (KDU-ČSL): Němci a Rakušané na lopatkách

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Miloš Zeman 80 a Hluboká metropolí střední Evropy

9:03 Koudelka (Trikolora): Miloš Zeman 80 a Hluboká metropolí střední Evropy

Miloš Zeman 28. 9. 2024 oslavil 80 let v Hluboké nad Vltavou, která se tak na jeden den stala metrop…