Gajdůšková (ČSSD): Idea obětování se za svobodu se nesmí stát prázdným pojmem

18.11.2011 11:17 | Zprávy

Projev místopředsedkyně Senátu A. Gajdůškové při pietním aktu Ruzyně 1939-1941 Nezapomeneme.

Gajdůšková (ČSSD): Idea obětování se za svobodu se nesmí stát prázdným pojmem
Foto: senat.cz
Popisek: První místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková

Skloňme se proto před památkou těch, kteří položili své životy, vzdejme úctu těm, kteří přes vlastní utrpení dokázali dál předávat víru ve svobodu, demokracii a spravedlnost až do dnešních dnů.

Vážené dámy, vážení pánové,

dnešní doba, která je charakteristická svým hektickým životem, stálým úprkem za něčím, co leckdy ani my sami neumíme pojmenovat a zároveň krizemi všeho druhu, nás nenechává ani na vteřinu vydechnout... I přes tyto těžké chvíle by se nám však nemělo stát, že bychom zapomněli na ty, kteří za právo na svobodu a demokracii přinesli oběť největší. Ba naopak.

I proto jsme se dnes sešli na místech, kde před 72 lety bylo příslušníky SS popraveno 9 studentů pražských vysokých škol. Dovolte mi právě zde a právě dnes, odcitovat několik vět z předmluvy dr. Edvarda Beneše ke knize 17. listopad:


„Málo je do roka tak významných dnů, jak památným se stal 17. listopad 1939. Den památný, všem současníkům však hrůzný oním barbarstvím, spáchaným našimi utlačovateli v prvé řadě na těch, kdož se měli státi předními nositeli duchovních statků národních a kteří byli určeni, aby v prvé řadě svými duchovními zbraněmi hájili všechno naše mravní bohatství..."


Ani prezident Beneš nemohl tušit, jak symbolický bude 17. listopad pro další generace nejen studentů, ale nás všech. Stal se symbolem boje, na jehož konci měl být důstojný život pro budoucí generace. Život, kde svoboda, demokracie, spravedlnost, solidarita a humanita, akademické svobody a právo na vzdělání budou opravdu pro všechny.
Je nyní na nás, aby se tato idea, pro kterou byli studenti ochotni obětovat to nejcennější, co člověk má, tedy svůj život, nezůstala jen prázdným pojmem.
Skloňme se proto před památkou těch, kteří položili své životy, vzdejme úctu těm, kteří přes vlastní utrpení dokázali dál předávat víru ve svobodu, demokracii a spravedlnost až do dnešních dnů.

Připomeňme si jejich oběť právě dnes, 17. listopadu. Tedy v den, který je právě pro mladé lidi velice významný. S odstupem padesáti let to byli právě studenti, kteří dokázali nám, dospělým v roce 1989 opět připomenout, že svoboda a demokracie, jsou těmi nejvyššími hodnotami, za které stojí za to se bít.

Na závěr bych chtěla připomenout ještě jednu myšlenku prezidenta Beneše. „Nesmíme sleviti ničeho ze svého důstojného, statečného a především vysoce mravního postoje, ale stejně nesmíme zapomenouti na svůj závazek, který bude musit splniti naše mládež studentská věrně, zůstavší vzorem lidu, národu i státu."

Dále čtěte:
Prezident Klaus: Předání poselství 17. listopadu dalším generacím je naší povinností
Bárta (VV): Poděkujme studentům za 17. listopad 1989
Peake: Máme se lépe než tehdy, to ať dnes zazní. Odpoví jí Václavák  

##PROFIL 32##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

16:04 Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

Nominací Jozefa Síkely na post komisaře pro mezinárodní partnerství získala podle europoslanců za OD…