Josef Baxa (SPOZ): Dvacet dva let

17.11.2011 22:26 | Zprávy

V předvečer 22. výročí slavné sametové revoluce definitivně a nezvratně vtrhnul do naší země kapitalismus.

Josef Baxa (SPOZ): Dvacet dva let
Foto: spoz.cz
Popisek: Místopředseda SPOZ Josex Baxa

Prezident podepsal asociální zákony, které definitivně ruší poslední zbytečky sociálního státu, které ještě v našem zákonodárství přežívaly.  V roce 1989 mi bylo sice jen patnáct let a snad právě proto si dobře pamatuji, jak nám mocní nastupující vládní garnitury slibovaly, že se nemusíme bát nezaměstnanosti a že nás čeká ne - li nebe na zemi, tak minimálně blahobytný stát, takový, jaký jsme znali z katalogů Quelle.

Co po dvaadvaceti letech zbylo ze slibů? Řekl bych, snad jen to, že se otevřely hranice a že můžeme, pokud na to máme, cestovat. Ale to je na můj vkus trochu málo. Naše země je stále dušena odporným smogem, tak jako do roku 1989. Společnost je znovu, možná silněji a neprostupněji, rozdělena na ty nahoře a na ty dole. Nezaměstnanost se pohybuje na úrovni 8 % práce schopného obyvatelstva. Kriminalita vylétla raketově vzhůru. A tak bych mohl snad psát o všech odvětvích společnosti.

Nemá ale cenu si jen stěžovat. Pokud nebudeme vědět co s tím, jsou to jen plané řeči. Strana Práv Občanů ZEMANOVCI řešení má. Jak všichni víme, ryba smrdí od hlavy a schody se nezametou, byť by byly z mramoru, nikdy zdola nahoru, jak v oněch slavných dnech zpíval Ivo Jahelka. Pokud nevezme lid opět odpovědnost do svých rukou, a nemusí to být zrovna v revoluci, ale například ve volbách, není možné změnit téměř nic! Když budou mít lidé daleko větší pravomoci, jak si sestavovat vlastní kandidátky a jak prosazovat ty schopné a dusit ty neschopné. Když dáme lidem právo, aby o nejdůležitějších zákonech rozhodovali přímo v referendu, a dáme jim právo přímo volit prezidenta, hejtmany, starosty a primátory.  Můžeme změnit mnohé!

V ekonomice jsme již všechny prvky liberálních společností zavedli a prosadili. V občanském životě jsme zůstali hned za startovní čárou, udělali jsme jen první krok. Elita se zakonzervovala a neustále se reprodukuje mezi sebou. To je třeba změnit, abychom konečně dosáhli oněch cílů, které jsme si vytyčili před dvaadvaceti lety.

Josef Baxa, místopředseda SPOZ

Dále čtěte:
Prezident Klaus: Předání poselství 17. listopadu dalším generacím je naší povinností
Bárta (VV): Poděkujme studentům za 17. listopad 1989
Peake: Máme se lépe než tehdy, to ať dnes zazní. Odpoví jí Václavák

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

16:04 Krutílek (ODS): Česká republika získala významné ekonomické portfolio

Nominací Jozefa Síkely na post komisaře pro mezinárodní partnerství získala podle europoslanců za OD…