KDU-ČSL: 10 důvodů, proč nelze podpořit vládní návrh zdravotnických zákonů

09.10.2011 10:25 | Zprávy

Nový zákon o zdravotních službách:

KDU-ČSL: 10 důvodů, proč nelze podpořit vládní návrh zdravotnických zákonů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

1) Bere lidem právo na kvalitní péči podle posledních poznatků vědy  a možnost domoci se svých nároků při pochybení zdravotnického zařízení. Lidé tak přicházejí o záruku, že jim bude poskytnuta kvalitní správná odborná péče „Lege artis". Toto ustanovení je proti mezinárodní úmluvě o biomedicíně!

2) Bere lidem právo na ochranu soukromí. Vznikající Národní zdravotnický informační systém je vysoce riziková databáze, ve které budou shromažďovány nejcitlivější data o zdravotním stavu všech občanů a jejich rodinných příslušníků s propojením na rodná čísla. Podle zákona si ministerstvo zdravotnictví může sbírat informace a propojovat registry podle svého volného uvážení. To je v rozporu s Ústavou České republiky i evropskými směrnicemi. Potenciál korupce a zneužití k vydírání je u databáze extrémně vysoký.

3) Bere lidem právo svobodné volby lékaře, nově bude umožněna již jen volba poskytovatele a zdravotnického zařízení. Bere dětem právo na hospitalizaci na samostatných odděleních, odděleně od dospělých

4) Bere lidem právo na bezplatnou péči a místo toho jim ukládá povinnost zaplatit za všechny výkony, které nebudou nejlevnější variantou poskytované péče.

5) Bere lékařům čas na léčení. Lékaři budou přetíženi řadou nových  administrativních povinností, za jejichž nesplnění jim hrozí vysoké pokuty a ztráta licence.

6) Ukládá všem zdravotnickým zařízením povinnost nové registrace. Řešením je napravit jednotlivé chyby v registraci, nikoliv zatěžovat novou přeregistrací všechna zařízení.

7) Bere ministerstvu zdravotnictví řadu pravomocí a možnost ovlivňovat tvorbu sítě zdravotnických zařízení. Ministerstvo již nebude moci ovlivnit zřízení nebo zrušení zdravotnických zařízení. Zbavuje se tak povinností a odpovědnosti.

8) Bere profesním a občanským sdružením ve zdravotnictví možnost  jakkoliv se podílet na tvorbě právních předpisů a tvorbě sazebníků ve zdravotnictví a kontrole zdravotnických zařízení.

9) Spolu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění bere lidem ústavní právo na bezplatnou péči. V rozporu s Listinou základních lidských práv a svobod není zřejmé, na jakou bezplatnou zdravotní péči budou mít lidé nárok ze zdravotního pojištění. Lidé budou muset připlácet stále více peněz na zdravotní péči, bez jakýchkoliv pravidel.  

10) Zákon dává volný prostor zdravotnickým řetězcům - koncernům k jejich rozpínání a k vytlačení soukromých lékařů. V blízké době tak zřejmě budeme mít všichni možnost léčit se u jednoho jediného poskytovatele.

Dále čtěte:
Bělobrádek: Nové zdravotnické zákony jsou proti lidem i proti lékařům

##PROFIL 3051##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?