Ministr Kuba: Do potřebných reforem se pouštíme proaktivně

19.11.2011 6:43 | Zprávy

OECD chválí ČR za ekonomické reformy.

Ministr Kuba: Do potřebných reforem se pouštíme proaktivně
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

OECD bude s ČR spolupracovat na systému inovací nebo při zlepšování technického vzdělávání.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj oceňuje Českou republiku za její makroekonomickou stabilitu a za hospodářské reformy, do kterých se země pouští. Generální tajemník OECD Ángel Gurría ovšem v pátek v Praze nezapomněl upozornit také na to, že Česko stojí teprve na začátku dlouhodobých reforem.

"OECD chválí Českou republiku zejména za to, že se do potřebných reforem pouští proaktivně - tedy že nechce nečinně čekat na to, aby stejné reformy ovšem o to bolestivěji musela přijímat až v reakci na negativní ekonomický vývoj," říká Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu. Ministr Kuba zároveň připomíná, že se během páteční návštěvy generálního tajemníka OECD podařilo dojednat spolupráci OECD při nastavování systému inovací nebo při zlepšování technického vzdělávání v České republice.

Generální tajemník OECD Ángel Gurría v Praze představil Ekonomický přehled České republiky, ve kterém OECD všechny své členy pravidelně hodnotí z pohledu stavu národní ekonomiky, analyzuje vládní hospodářskou politiku a přidává doporučení pro další reformy. Zároveň upozornil na revidovaný odhad ekonomického růstu - OECD dnes České republice na příští předpovídá růst HDP o 1,6 procent, zatímco ještě v květnu organizace pro rok 2012 očekávala růst 3,5 procenta.

Sledujeme téma Vládní reformy

Sadu ekonomických reforem zahrnulo Ministerstvo průmyslu a obchodu do Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti. "Přínosy z uskutečnění reformních projektů shrnutých ve Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti budou podle názoru OECD nejenom zcela konkrétní, ale celá řada z nich by měla poskytnout i tolik potřebné rychlé výhody, které České republice pomůžou úspěšně přestát dnešní nejisté ekonomické období," dodává Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU a mezinárodní konkurenceschopnost.

Přes obecně pozitivní hodnocení, které se Česku od OECD dostalo, organizaci znepokojuje to, že i navzdory relativně dobrým fiskálním ukazatelům dokáže vláda jen obtížně kontrolovat své výdaje. Česká republika by tak měla podle OECD stanovit střednědobý dluhový cíl pro celé volební období vlády a zřídit nezávislou fiskální radu.

V oblasti energetiky pak organizace připomíná, že Česká republika je státem, ve kterém se ze všech členských zemí OECD daří nejrychleji snižovat energetickou náročnost hospodářství. Zároveň dodává, že už brzy skončí životnost českých uhelných elektráren, na kterých dnes stojí hlavní podíl výroby elektřiny.  Česko by toho dle OECD mělo využít k přechodu na nízkouhlíkovou energetiku a organizace v této souvislosti mluví zejména o jaderné energetice.

Psali jsme:
Šéf OECD chválil Nečase. Ano, tato země potřebuje reformy. Jste vzor
Premiér Nečas: Přes všechny problémy je období svobody a demokracie úspěšné
Kubera se Nečasovi diví. Kvůli znovuzvolení obětuje preference ODS

##MINIPAS 1125##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

18:01 Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.