Paroubek: Proč vláda nechce další desítky miliard, které leží ladem v zahraničí?

18.11.2011 20:00 | Zprávy

Ačkoliv Nečasova vláda připomíná v kauze (ne)vymáhání 12 miliard Kč zadržených na švýcarských účtech v kauze privatizace Mostecké uhelné (MUS) rychlostí svých reakcí zřízence zoologické zahrady ze známého vtipu, kterému utečou želvy, jsem rád, že se alespoň pod tlakem veřejného mínění rozhýbala a projevila snahu o připojení se k trestnímu řízení.

Paroubek:  Proč vláda nechce další desítky miliard, které leží ladem v zahraničí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je však otázkou, zda už není pozdě a kroky, které dnes přijala, povedou k úspěšnému získání zadržených miliard. Proto jsem podal také trestní oznámení, které je pojistkou, že v případě neúspěchu bude nad těmi, kdo tento šlendrián zapříčinili, viset pověstný Damoklův meč a nebudeme opět svědky nechutného dětinského žalobníčkování mezi členy vlády i justičními orgány.

Očekávám také, že pokud se vláda mimořádně sešla k řešení problému jak získat zpět 12 miliard Kč, dojde nejpozději příští týden k další mimořádné schůzi vlády či odpovědných ministrů, a to k tématu dalších desítek miliard, které leží ladem v zahraničí. Jedná se o desítky miliard z evropských fondů, které necháváme v době strmě klesajícího výkonu ekonomiky i domácí spotřeby trestuhodně ladem na účtu evropských institucí.

Česká republika je aktuálně vedle Itálie a Španělska nejhorší zemí v čerpání evropských fondů a jen za tento rok jsme ve skluzu 40 mld. Kč, což představuje zhruba 1% HDP! Doufám v to, aby se v této věci Nečasova vláda rozhýbala a šlendrián napravila, nebudu muset opět podávat trestní oznámení.

Po dnešní tiskové konferenci premiéra Nečase je zároveň konečně jasné, proč se k této kauze staví představitelé ČSSD podezřele vlažně. Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová by se nyní měla jednoznačně vyjádřit, zda se nařčení ze strany premiéra Nečase, totiž, že jako nejvyšší státní zástupkyně přímo zasáhla do prošetřování kauzy privatizace MUS, zakládá na pravdě nebo zda se jedná o tvrzení lživé.

Jiří Paroubek, poslanec

K věci:
Česko přišlo o švýcarské miliardy. Zřejmě kvůli Rampulovi
Česko má v kauze Mostecká uhelná figurovat jako poškozený
Ministerstvo se brání kritice v kauze Mostecká uhelná. O věci prý nevědělo

##PROFIL 221##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

18:01 Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.