Realita je totiž dost chmurná: podle údajů Evropské komise je roční produkce potravinového odpadu v sedmadvaceti členských státech zhruba 89 milionů tun, což představuje 179 kg na obyvatele! Potraviny vyhozené v zemích EU by přitom dokázaly bezpečně nasytit všechny hladovějící a podvyživené na světě!
Statistiky ukazují, že ztráty na jídle neustále narůstají. Od roku 1974 se podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství zdvojnásobily. Vinu nenesou jen spotřebitelé, kteří nakoupí zbytečně mnoho a zkažené potraviny nakonec vyhodí. Značné ztráty vznikají už i při sklizni a skladování, při transportu, v obchodech, o nadměrné produkci ani nemluvě.
K šetrnosti vyzývá i Evropský parlament, který schválil dnes ve Štrasburku zprávu „Jak zastavit plýtvání potravinami“.
„Ano, využijme toho, že je krize a změňme naše návyky. Rozumné chování prospěje našemu zdraví i peněžence,“ komentuje text český europoslanec Pavel Poc (ČSSD). S dnešním hlasováním, při kterém zprávu podpořila téměř naprostá většina europoslanců, je spokojen. I proto, že se mu podařilo prosadit několik zásadních pozměňovacích návrhů. „Například o tom, že by bylo užitečné zavést v celé EU povinný sběr tříděného potravinového odpadu v domácnostech, restauracích a ostatních pohostinských zařízeních,“ vysvětluje Poc. Uspěl i s výzvou Komisi, aby členským státům stanovila požadavky na podávání zpráv ohledně plýtvání potravinami kvůli následné možnosti statistického srovnání.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Pavelpoc.cz