„Ani lhát neumějí.“ Kauza Kozák a fakulta: Další pochybnosti

29.07.2024 12:12 | Rozhovor

„Ministr Rakušan by měl rezignovat z mnoha velmi vážných důvodů,“ říká bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider. Podle něj vlastně ke jmenování Rakušana do funkce vůbec nemělo dojít, dodává s odkazem na situaci, kdy Rakušan policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi oznámil, že s ním už nepočítá. Jak média odvedla svou práci v otázce střelby na FF UK? Podcenilo vedení policie situaci? Přečtěte si celý rozhovor.

„Ani lhát neumějí.“ Kauza Kozák a fakulta: Další pochybnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti i zaměstnanci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy dnes uklízeli svíčky, květiny, vzkazy a další předměty ze schodů a okolí sídla fakulty na náměstí Jana Palacha

Na veřejnost stále vyplouvají některé skutečnosti týkající se zásahu Policie ČR při loňském útoku střelce v budově pražské filozofické fakulty. Rodiny obětí stále častěji vystupují v médiích a vyjadřují nespokojenost nad tím, jak policie postupovala a jak není ochotna uznat údajná pochybení. Nejprve, jak vnímáte celou tuto věc ohledně následné komunikace policie a vnitra?

S mediálním obrazem této tragédie jsem velmi nespokojen. Je hrozné, jak snadno lidé směšují pojmy s dojmy, jak emoce zaměňují s argumenty, jak laické pohledy staví na roveň odborným stanoviskům, atd. Myslím, že největší chybou je nerozlišovat mezi tím, co se stalo, a tím, co o tom zveřejnila média. To jsou dvě rozdílné věci s rozdílnými důsledky. Služební zákroky policie mohou mít fatální důsledky, kdežto škaredý mediální obraz policie může být leda tak ke vzteku, ale nic víc. 

Při bližším pohledu totiž zjistíme, že média – a jejich prostřednictvím pozůstalí – neviní policii z toho, jak konala, ale z toho, jak to prezentovala. To jsou ale dvě podstatou zcela odlišné věci, které by měly být, to je pravda, v souladu. Nicméně – při vší úctě k pozůstalým – podstatné je to, jak policie konala, proč tak činila a jaké poučení by z toho měla vyvodit.

Mediální obraz je pak věcí policejních a ministerských mluvčích a představitelů. Jejich kritiku bych skutečně oddělil, protože případné dopady jejich chyb nemají fatální následky. Mám za to, že rozhořčení příbuzných obětí, které je pochopitelné, je zveličováno médii a některými politiky, což se zpětně neblaze projevuje, a tak se spirála emocionálního společenského diskursu stále divočeji roztáčí, i když už s realitou přestává mít mnoho společného.

Ministr Rakušan, policejní prezident a i šéf pražské policie čelí dlouhodobě výzvám k rezignaci. Židle se ovšem možná trochu kýve pouze pod pražským šéfem Policie ČR. Lze vidět důvody, proč by měl někdo z nich odejít z funkce?

Ministr Rakušan by měl rezignovat z mnoha velmi vážných důvodů. On vlastně ministrem vůbec neměl být jmenován, protože ještě před svým nástupem do funkce destabilizoval policii tím, že policejnímu prezidentovi sdělil svůj záměr ho odvolat. Z čeho tak usoudil? Na základě jakých informací se tak rozhodl, když k interním informacím o skutečném fungování policie ani nemohl mít přístup? Je jasné, že se rozhodl apriori, protože nabyl přesvědčení, že policejní prezident není na prodej. Po něm začal čistku, zbavoval funkcí všechny policisty, o nichž mu bonzáci nahlásili, že to jsou „lidé policejního prezidenta“. A šlo nejen o Policejní prezidium. Ta destruktivní Rakušanova role začala tedy ještě před jeho nástupem do funkce ministra.

Mediální vystupování policejního prezidenta není příliš přesvědčivé. Nicméně kvůli dobrému mediálnímu působení tam policejní prezident není. Může sice ztrácet body za „umělecký dojem“, to je ale asi tak všechno, co může o něm soudit veřejnost. Důležitá je jeho činnost profesní.

Pokud jde o pražského policejního ředitele, nevidím důvod, proč by měl odstupovat kvůli nějaké mediální nešikovnosti či topornosti. Jediným kritériem je jeho odborný výkon. Ani na jeho zhodnocení se necítím, přestože jsem v resortu sloužil, a to na rozdíl od mnoha jeho razantních, ale laických hodnotitelů.

Pokud jde o konkrétní události a policejní sdělení, policisté prý těsně před masakrem hledali Davida Kozáka s tím, že chce někde v Praze spáchat sebevraždu. Přitom vyšlo najevo, že už v té době měli nalezeného jeho zastřeleného otce, věděli, že drží větší množství zbraní atd. Jak to tedy chápat?

Není důležité, jak přesně se policejní mluvčí a resortní představitelé vyjádřili. Není mi jasné, proč se tak zmateně vyjadřovali. Někdo by mohl říci, že ani lhát neumějí.

Nicméně jediné, na čem záleží, je skutečnost, že pátrající policisté měli správné informace o potenciální nebezpečnosti hledané osoby, což je přimělo pátrat s maximálním nasazením a ostražitostí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když už jsme u toho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKrálovna Kleopatra , 29.07.2024 17:01:15
nevěřím, že ten Kozák má na svědomí i toho tátu a kojence v Klánovicích. Neměl motiv a navíc by na sebe zbytečně brzo strhnul pozornost, když měl v plánu "něco mnohem většího". Podle mě to na něj policie sprostě hodila, protože se jí krajně nehodilo říct lidem pravdu. Nejspíš taky proto jsme neviděli ani jediný záznam z rozhovoru s tou zdrcenou maminkou toho kojence... nikde ani slůvko o ní, o nikom dalším z její rodiny... prostě potichoučku zmizela z povrchu zemského i se svým druhým dítětem a zbytkem rodiny. Žádná babička, žádný dědeček, žádní sousedi, žádná kamarádka... Poprvé po vraždě vidím, že nikdo po ničem nikde nepátral. A co je nejzvláštnější, žádní novináři a žádná televize... Trochu zvláštní, ne?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

16:39 Vyloučené lokality, podnikavci a neziskovky. Ekonomka Turková chce zlomit ústeckou tragédii

Sociálně vyloučené lokality jsou důsledkem špatné politiky předchozích vlád, které umožnily spekulat…