„Fialova vláda sní o válce s Ruskem, se stíhačkami, co přijdou za 11 let.“ Babiš vrátil ODS úder i s úroky

17.07.2024 4:44 | Rozhovor

Pokles životní úrovně, jaký jsme nezažili. Prosazení migračního paktu. Potírání svobodné diskuse ve jménu boje s dezinformacemi. Osekání důchodů. Největší zvýšení daní v dějinách. Sen o válce s Ruskem. Expremiér a lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vypořádal s vládou Petra Fialy. Varuje před pětikoalicí coby největší bezpečnostní hrozbou naší země. A jmenuje konkrétní důvody.

„Fialova vláda sní o válce s Ruskem, se stíhačkami, co přijdou za 11 let.“ Babiš vrátil ODS úder i s úroky
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie.

Pane předsedo, vaše nová frakce v Evropském parlamentu „Patrioti pro Evropu“ byla ustavena a je třetí nejsilnější. Už jste komentoval slova premiéra Fialy, podle kterého tím sloužíte zájmům Ruska. Poslankyně Vrecionová zveřejnila fotky Le Penová, Orbána a dalších, jak si podávají ruce s Putinem a hovoří o „Patriotech pro Rusko“. Přece jen někteří členové frakce s Ruskem a Putinem dříve hojně komunikovali i na osobnější bázi. Nemůže vám to ublížit?

Zrovna být touto paní bych na sebe moc neupozorňoval. ODS sedí v okrajové frakci ECR. Společnost jí dělá pár nácků, ale také s europoslanci z Aliance pro sjednocení Rumunů, jejíž lídr chce rozparcelovat Ukrajinu. Dále tam sedí ultranacionalistická strana Řecké řešení, která usiluje o přátelské vztahy s Čínou, Indií a také Ruskem a jejíž předseda uvedl, že Vladimir Putin byl nucen napadnout Ukrajinu. Člen Volební akce Poláků v Litvě - Aliance křesťanských rodin prohlásil, že protesty Euromajdanu na Ukrajině byly největší největším zlem a další člen zase v roce 2014 vyzval NATO, aby začalo bombardovat Kyjev.

Naše frakce vznikla jako reakce na nefunkčnost stávající politiky a nesouhlas s přílišnou centralizací moci v Bruselu. Patrioti pro Evropu jsou především proevropští a nevznikli jsme na základě politiky vůči Rusku nebo Ukrajině, ale na základě tří priorit, které chceme prosazovat v politice EU. A těmi je obrana suverenity, boj proti ilegální migraci a revize Green Dealu. Na tom se shodneme beze zbytku.

Shodneme se také na tom, že Rusko je agresor, že by se mělo stáhnout z Ukrajiny a že zájem Evropy je, aby skončila tato nesmyslná válka, aby přestali umírat lidé a aby po 2,5 letech se dala šance diplomatickému řešení. Takže spojování naší frakce s ruskými zájmy je absolutně lživé a nesmyslné. Jsou to pomluvy našich nepříliš úspěšných politických protivníků, jejichž vliv bude v EU zcela zanedbatelný. Naopak o naší frakci bude slyšet, to si můžete být jistý.

Do frakce vstoupili též dva europoslanci Přísahy a Motoristů. Filip Turek s Nikolou Bartůšek. O Turkovi jste mluvil už dříve, že se s ním dá domluvit. Překvapil vás jejich úspěch a zisk přes 10 procent? Jak jste vnímal mimořádně vyostřenou kampaň, které Filip Turek čelil?

Určitě je to skvělý výsledek, ta antikampaň STAN a zelených v závěru panu Turkovi ještě více pomohla. Ten úspěch si vysvětluji hlavně tím, že pravicoví voliči měli po dlouhé době koho volit, protože, řekněme si to upřímně, ODS není dávno žádná pravicová strana, ale prodloužená ruka Pirátů a TOP 09, která ochotně plní jejich progresivistickou agendu.

Naše spolupráce se bude hlavně zakládat na programu a na prioritách, o kterých jsem již mluvil. Na rozdíl od politiků pětikoalice svoje předvolební sliby bereme vážně.

Do podoby Evropské unie může krom eurovoleb proměnit i politická situace ve Francii, kde v mimořádných volbách vyhrál levicový blok zahrnující komunisty a řadu levicových extremistů podezřelých z násilí vůči svým odpůrcům. Všechno jen proto, aby nemohla vládu sestavit strana Marine Le Penové. Může se z vašeho pohledu ve Francii situaci zhoršit? Už se mluví o uznání Palestiny, přívětivějším přístupu k migraci apod.

Lidé si zvolí levicové extremisty a pak se diví. Bohužel Francouzi podlehli mediální masáži o krajní pravici, což je hloupost. Marine Le Penové jde především o francouzské zájmy, stejně jako hnutí ANO jde o zájmy české. Uvidíme, kdo nakonec sestaví vládu a jak vše dopadne. Macron předčasnými volbami nezískal nic a bude velmi složité hledat většinovou vládu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jiří Růžička byl položen dotaz

,,Jestli chceme jíst vlastní a kvalitní potraviny, tak je třeba rychle problémy řešit!"

Jak chcete problém řešit? Myslíte, že je vůbec reálné, že bysme mohli být potravinově soběstační? A pokud ano, za jakou cenu? Protože už teď jsou potraviny neskutečně drahé a byť podpora domácích zemědělců je hezká věc, uvědomujete si, že ne každý si to ze svého platu může dovolit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V životě jsem nezaznamenal tajný rozpočet,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEskymo , 17.07.2024 7:10:13
zřejmě se jedná o defraudaci ve prospěch armády a Ukrajiny,aby daňový otrok netušil co se děje,všichni jsme úplně tupí,že nevidíme co se tady poslední dva roky děje,

|  18 |  0

Další články z rubriky

Milan Žitný: Na Fica tlačí chátra. A na co připravují vás v ČR?

4:44 Milan Žitný: Na Fica tlačí chátra. A na co připravují vás v ČR?

Bezohlednost aktivistické chátry. Tak popisuje slovenský publicista Milan Žitný tlak, který slovensk…