„Kde je premiér, není vidět? To není možné. A ministři nekompetentní.“ Dávný předchůdce Fialy promluvil

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné můžete získat i zdarma, prozkoumejte možnosti předplatného.
  • hlasování v anketě pod článkem = 1 prémiový bod
  • zapnutí čtečky pro daný den = připravujeme
  • přehrání audiočlánku (TTS) = připravujeme
  • 30.01.2022 5:10 | Rozhovor

    V koronaviru více naslouchat odborníkům, v zahraniční politice zlepšovat vztahy – i s Ruskem. Bývalý premiér a bývalý předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek okomentoval aktuální události. Mimo jiné řekl, že většina ministrů nemá dostatek zkušeností k vedení resortu.

    „Kde je premiér, není vidět? To není možné. A ministři nekompetentní.“ Dávný předchůdce Fialy promluvil
    Foto: Hans Štembera
    Popisek: Tisková konference po získání důvěry nové vlády

    Jiří Paroubek zatím nevnímá změnu slibovanou ve volbách. „Zatím jsem si nevšiml, že by předváděli v politice něco tak převratného, co by vypadalo jako politika 21. století. Myslím, že předchozí vláda byla kvalifikovanější a měla ve svých řadách několik rutinérů jako Andrej Babiš, Jan Hamáček, Karel Havlíček nebo koneckonců i idealisticky pracující ministryně Jana Maláčová. V současné vládě nevidím výrazné figury a ani se podle mne nevypracují,“ řekl s tím, že ministrům chybějí hlavně zkušenosti. „Ti lidé nemají zkušenosti s řízením podobných celků, jako jsou ministerstva. Často nemají žádné zkušenosti s řízením, někteří z nich nemají zkušenost s resorty, které mají spravovat, ať už je to ministerstvo zahraničí nebo resort pro vědu a výzkum, ale ti ostatní jsou na tom víceméně – s výjimkou ministra spravedlnosti – podobně,“ uvedl Paroubek.

    Bývalý premiér a šéf ČSSD rovněž podotkl, že premiér Petr Fiala (ANO) je spíše člověkem, který dává přednost ústraní. „Zatím není vidět, a to u předsedy vlády není dlouhodobě možné. Možná nabírá síly k výraznějšímu zapojení, ale zatím vidět není. Určitě chybí aktivnější komunikace. A kromě toho panuje určitá pasivita ze strany hnutí ANO. Čekal bych, že někdo z opozice nebo z vlády bude vyvíjet to, čemu se říká strategická iniciativa. Zatím je to takové mdlé,“ sdělil.

    Pro ParlamentníListy.cz okomentoval koronavirová opatření nebo povinné očkování a s tím související důvěru Čechů a demonstrace. Upozornil, že problematika kolem pandemického zákona je složitá. „Myslím, že rozhodující pro rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, potažmo krizového štábu a také vlády, by měla být stanoviska odborníků, možná mírně korigována zdravým selským rozumem. Pokud v epidemiologii a příbuzných oborech říkají, aby se lidé očkovali, aby co největší podíl obyvatelstva byl očkován, tak bych tomu věřil. Nejde jen o důvěru, ale tak trochu se divím některým lidem, že zastávají až extrémní stanoviska. Žijeme v demokracii a ukazuje se, že autoritativní režimy typu Číny to řeší velice razantně, a to je jeden z důvodů, proč mohou pořádat olympijské hry,“ míní Jiří Paroubek.

    Jsou klidní až moc

    Byli to však odborníci, kteří v počátcích předesílali konec covidu s očkováním, nebo tvrdili, že očkovaný nemůže vir přenášet. Podle Paroubka plyne vše z jevu, který nemá obdoby. Pandemie tak ohromného rozsahu tady možná nebyla od středověku či konce 18. století a ani španělská chřipka se s tím nedá srovnávat. „To, že se všichni učí za pochodu reagovat a mají nějaké představy, že by to mohlo být lepší, tak se na jednu stranu nedivím, že předpovědi nevycházejí. Měli bychom to korigovat třetí, čtvrtou dávkou pak to možná přejde samo, ale záruka tu není. Pokud se nechám očkovat, a já jsem očkovaný třikrát, je větší šance lehčího průběhu a přežití, a o to jde, proto jsem do toho šel,“ popsal bývalý předseda vlády.

    Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Zuzana Koulová

    Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

    Dobrý den paní poslankyně.

    Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Tohle končí vyhlazovacími tábory.“ Kovářová temně. Varování před těmi, které platí i vláda

    20:08 „Tohle končí vyhlazovacími tábory.“ Kovářová temně. Varování před těmi, které platí i vláda

    Neziskovky nemají nárok na jedinou korunu ze státního rozpočtu. Mají si najít své donátory, aby bylo…