„Nesmí se to zamést pod koberec.“ Poslanec byl u jednání o Foltýnovi

05.09.2024 4:40 | Rozhovor

Než se plukovník Otakar Foltýn stal letos vládním koordinátorem strategické komunikace, byl v roce 2022 jmenován ministryní Černochovou náčelníkem Vojenské policie. Zde vydržel pouhých osm měsíců a ve funkci skončil. Proč? Podle poslance ANO a místopředsedy výboru pro obranu Pavla Růžičky u Vojenské policie prováděl nepravosti. Záležitost se řešila i na výboru. Utajované skutečnosti nám poslanec prozradil nemohl, diví se ale, že Foltýnovi za to nebyla dosud odebrána bezpečnostní prověrka. Byl by rád, kdyby se k věci vyjádřil NBÚ a informace byly veřejné.

„Nesmí se to zamést pod koberec.“ Poslanec byl u jednání o Foltýnovi
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Plukovník Otakar Foltýn jako náčelník vojenské policie

Pane poslanče, poslední týdny se dost kriticky mluví o plukovníku Foltýnovi, který byl vládou vybrán na post šéfa její strategické komunikace. Foltýn mluví o části občanů jako o sviních a kolaborantech, které je potřeba izolovat hlubokými příkopy a karanténou. Coby místopředseda výboru pro obranu pro vás není Foltýn novou postavou. Jak to celé vidíte?

Měl jsem tu čest se s panem plukovníkem Foltýnem setkat dávno před tím, než byl jmenován do své současné funkce. Bylo to v době, kdy nám ho paní ministryně Černochová na výboru pro obranu představovala jako nového náčelníka Vojenské policie (VP). Na výboru jsem několikrát upozorňoval, že se plukovník Foltýn jako voják pouští na tenký led a komentuje politické dění. Dokládal jsem to články a citacemi z jeho facebookového profilu, kde vulgárně napadal tehdejšího prezidenta Miloše Zemana či premiéra Andreje Babiše. Jako voják komentoval politickou situaci, což si voják nemůže dovolit, a probírali jsme to. I přes mé výtky ho paní ministryně do funkce náčelníka Vojenské policie jmenovala, ale vydržel tam pouze osm měsíců. Pokud tedy někdo říká, jaký je plukovník Foltýn skvělý odborník, při pohledu na jeho minulost se ukazuje, že to neplatí. Nikdy nic neřídil.

Ale byl v čele Vojenské policie přece...

Z této funkce musel odejít po osmi měsících. V Ekonomickém deníku se navíc objevila informace, že pan Foltýn prováděl v rámci Vojenské policie nějaké nepravosti. Nechali jsme to proto zařadit na program jednání komise pro kontrolu vojenského zpravodajství. Nemohu sice říkat obsah jednání, ale de facto se ukázalo, že článek pana redaktora Hrbáčka z Ekonomického deníku se zakládal na pravdě. Tehdejší šéf vojenského zpravodajství pan generál Beroun nám precizně všechny podrobnosti vysvětlil. Konkrétně se ale s ohledem na platné zákony nemohu vyjadřovat. Paní ministryně Černochová ho nechala na základě jakési prkotiny odejít. Nestačil jsem se však divit, že mu nebyla odebrána bezpečnostní prověrka, protože tyto prověrky se odebírají i na základě daleko menších prohřešků, než je to, co nám bylo tehdy prezentováno u pana plukovníka Foltýna. 

Máte pocit, že pan Foltýn tedy měl přijít o prověrku?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V rámci výkonu funkce a zastupování vlády vyhrožoval nevinným beztrestným osobám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTomkk07 , 05.09.2024 6:08:09
že je oddělí příkopy, tedy že je omezí a odizoluje od života společnosti, tedy že je zbaví minimálně části svobod. Na to máme paragraf, tak na co se čeká s podáním žaloby? "§ 353 Nebezpečné vyhrožování (1) Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti. (2) Odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) jako člen organizované skupiny,.." Pak tu máme ty "svin@", což je minimalně přestupek proti občanskému soužití, ovšem na jeho postu by měj jednoznačně vést k propuštění. nebo alespoň kárnému postihu. A nebo už nám tu tedy totalitně vládnou fašisté a mohou si dělat co chtějí, pokud to tedy bude v souladu s požadavky jejich Vůdce a ideologie. Tuším, že to druhé uż se stalo i díky pasivitě zastrašených občanů realitou. :-/

|  21 |  0

Další články z rubriky

Fialova čistokrevná manipulace. Šichtařová a pravda o emisích

17:15 Fialova čistokrevná manipulace. Šichtařová a pravda o emisích

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Premiér Petr Fiala přislíbil, že se Česká republika pokusí revidovat sy…