„Snil jsem, jak se zbavit síry ve víně a mnoho pánů i ze zahraničí se mně divilo,“ PL mluvily s profesorem z Moravy, expertem přes víno se závratnou kariérou

01.10.2018 14:58 | Zprávy

ROZHOVOR „Snil jsem, jak se síry ve víně a jiných poživatinách po tisíci letech začít zbavovat. Mnoho pánů i ze zahraničí se mně divilo. Síru z vína a jiných přírodních produktů zatím neodstraníme, ale lze ji až o čtyřicet či padesát procent snížit biologickou a organizační cestou,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vědec a odborník přes vinnou révu, třiadevadesátiletý profesor Vlastimil Fic. Fic má za sebou 20 let ve výrobě, 20 let ve výzkumu a 20 let ve vysokoškolské pedagogice. „Spojení praxe i vědy, zakládal jsem i Zahradnickou fakultu v Lednici a řadu let jsem tam i děkanoval,“ dodává na konto svých profesních úspěchů.

„Snil jsem, jak se zbavit síry ve víně a mnoho pánů i ze zahraničí se mně divilo,“ PL mluvily s profesorem z Moravy, expertem přes víno se závratnou kariérou
Foto: Archív Vlastimila Fice
Popisek: Profesor Vlastimil Fic

Narodil jste se v domku, po kterém se popínala vinná réva. Vinná réva se nakonec stala objektem vaší celoživotní profesní specializace. Nakolik je vztah, který k vinné révě máte, vztahem osobním? 

Existence révy vinné jako rostliny je archeologicky prokázána miliony let, jako pro člověka užitné plodiny tisíce a tisíce let. Mošt z hroznů révy a později po jeho prokvašení jako víno se staly po pitné vodě prvním přírodním nápojem člověka. Pro moji osobu se réva stala svými hrozny a moštem, později vínem, zajímavou rostlinou, a začal jsem se jí tedy věnovat. Po ukončení evropského středně velkého projektu s účastí česko-rakouskou, kde jsem byl vedoucím řešitelem, se vážně naznačily až nezměrné biologické předpoklady této rostliny i v biologických oborech nepotravinářských (humánní a veterinární kosmetika, farmacie a další). Lze konstatovat, že réva vinná je rostlinnou z hlediska biologického ještě ne zcela probádanou a má další předpoklady.

Pocházíte z Moravy. Kdybyste měl tamní víno charakterizovat, jaké je oproti vínům, která pijí Francouzi, Španělé, Portugalci apod…?

Základní charakter rostlinné produkce dávají klimatické předpoklady. Území ČR a okolních zemí je ovlivňováno působností „mírného klimatického pásma“, další evropská a světová teritoria mají svá klimatická pásma, tedy každá světová vinařská oblast má své klima, tedy i svůj charakter vína. Je nezbytné pokračovat v aktivitách zahraniční prezentací našich vín, zvát tím světové turisty a lázeňské hosty do ČR i na víno. Sice se tak děje, zahraničních zájemců o naše vína přibývá, je však ještě mnoho a mnoho rezerv. Zájem o víno z ČR v zahraničí existuje, ale při našem limitu do 20 tisíc hektarů vinic nelze slibovat větší a pravidelné exporty.

Vrcholným dílem vaší profesní kariéry je výzkum možností, kterými by bylo ve vinařství možné nahradit funkci oxidu siřičitého. Jaká je vlastně ve výrobě vína jeho úloha?

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden byl nasazen proti Rusku, Trump proti Číně a Íránu. Komentátor vidí skryté nitky

19:59 Biden byl nasazen proti Rusku, Trump proti Číně a Íránu. Komentátor vidí skryté nitky

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - Vládní poradce Tomáš Pojar prohlásil, že končí éra blahobytu. Co …