Brusel si žádá druhé pohlaví. Odmaskovali se, říká Šichtařová

28.07.2024 16:00 | Rozhovor

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Kdyby byli podnikatelé, a chápali by, o čem je reálný ekonomický život, nikdy by piráty být nemohli. Tak Markéta Šichtařová hodnotí výkon „strany ajťáků“ v otázce problémové digitalizace stavebního řízení. Došlo i na Ursulu von der Leyenovou a její požadavek, aby státy nominovaly dva eurokomisaře – za každé pohlaví jednoho.

Brusel si žádá druhé pohlaví. Odmaskovali se, říká Šichtařová
Foto: Svobodní
Popisek: Markéta Šichtařová, kandidátka do Senátu za Sovobodné na Praze 4

V červenci se poměrně výrazně zhoršila důvěra v českou ekonomiku. A to jak nálada spotřebitelů, tak hlavně podnikatelů, zejména těch v průmyslu. Co ji momentálně tak sráží?

Víte, ono to hlavně není o tom, že „momentálně“ něco sráží náladu podnikatelů. Je to vidět na mnoha frontách a bylo to vidět už řadu měsíců. Vzpomeňte, jak jsem opakovaně v rozhovorech s vámi upozorňovala, že průmysl se zmenšuje, že ekonomika ztrácí konkurenceschopnost, že hospodářský růst je jen fiktivní. 

To, že mnoho lidí teprve až dnes odkládá růžový filtr, to je věc jiná. Donutily je k tomu kupříkladu stávající propady akciových trhů anebo fakt, že zhoršování hospodářského růstu a konkurenceschopnosti potvrdily už poněkolikáté i řady evropských indexů ekonomických očekávání z poslední doby. Mezi nimi například nedávno zveřejněný index Ifo. Ten se totiž z červnové hodnoty 88,6 bodu propadl v červenci na 87 bodů. To znamená, že „skepse citelně narůstá, německé hospodářství uvízlo v krizi“. Ne, to nejsou moje slova, byť nápadně moje slova z posledních týdnů připomínají. Jsou to nezvykle upřímná slova přímo slovutného německého Ifo institutu.

Tak, v první chvíli jsem si myslel, že to vaše slova jsou. O čem svědčí to, že ke stejným sáhl i Ifo institut?

Svět si konečně začíná přiznávat, co věcné statistiky tvrdily už dlouho, ale co emoce investorů chlácholené tiskem peněz až příliš dlouho odmítaly přijmout: Globální hospodářský růst zpomaluje. V Číně pokračují runy na banky, AI bublina je neopodstatněná, Evropa si Green Dealem ničí a zmenšuje svou ekonomiku.

Po tomto prohlédnutí se začaly dít věci. Především propadly akcie. Navíc, na hospodářském růstu jsou závislé ceny průmyslových komodit, jako je třeba měď, stříbro, ale i mnohé další. Hospodářský pokles znamená menší výrobu, a tedy menší poptávku po komoditách. Tyto komodity už delší čas pomalu klesaly, ale v posledním týdnu, když se vyhrotila situace na akciových trzích, jejich ceny propadly razantně.

Ale znovu opakuju, to není žádné „náhlé“ zhoršení nálady podnikatelů. To je dlouhodobý, pozvolný a soustavný rozklad průmyslu a zejména pak energetiky, o kterém mluvím už dlouho. To jenom teď v poslední době si ho „najednou“ všimli novináři, potažmo spekulanti na akciovém trhu, a začalo se o tom víc mluvit. To je celé. Ale o tom, že tento jev je dlouhodobý, svědčí například to, že nyní máme průmysl na úrovni roku 2017! Myslíte, že tam jsme se dostali nějakým náhlým propadem přes noc? Ne! Tam nás dovedla systematická likvidace naší ekonomiky skrze greendealovskou ideologii.

Aktuální pohled do statistik obou zemí ukazuje, že Poláci se výrazně přiblížili Čechům v úrovni mezd, přitom jsme na našeho severního souseda léta koukali jako na chudého příbuzného. Čím je to způsobeno?

Hned několika jevy. Zaprvé, my jsme daleko víc průmyslová země než Polsko. Takže ona greendealovská ideologie, o které mluvím, na nás dopadá víc než na Poláky. Dez-industrializace navíc mění struktura naší ekonomiky – tím, jak zaniká průmysl, naše ekonomika poptává stále větší podíl lidí jen se základním vzděláním, kteří samozřejmě mají nižší příjmy než vysokoškoláci. Dalším důvodem pak je to, že my jsme zažili jednu z nejvyšších inflací v Evropě. My jsme za tři roky ztratili kumulovaně zhruba třetinu kupní síly našich úspor. Při tak obrovské inflaci není divu, že reálná úroveň mezd dopadá takto tristně v mezinárodním porovnání.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

není Markéta jako Markéta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBer La , 28.07.2024 17:22:29
paní Šichtařová je velmi pohledná a inteligentní dáma. O druhé Markétě ("expertka" přes mobily) bych to samé neřekl ani omylem. Tam je mozkovna vyplněna záhadnou hmotou jež připomíná nevoňavé výrobky, které vznikají ve velmi malé místnosti a když to člověk stihne, tak vznikají vsedě. Když ne, tak je "bláto na hřišti"

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jak můžete kandidovat za ANO? Josef Svoboda, dvojče Cyrila, chce prolomit nálepky

10:53 Jak můžete kandidovat za ANO? Josef Svoboda, dvojče Cyrila, chce prolomit nálepky

V senátních volbách na Praze 4 kandiduje Jiří Drahoš, v posledních dnech se hodně mluvilo o jeho pro…