Byla v tom i politika? Europoslankyně prozradila, co budou zjišťovat v Bruselu ohledně objednávek vakcín

11.01.2021 20:48 | Zprávy

ROZHOVOR „Covid situaci celé země ovlivní zcela zásadně. Zčásti za to může nemoc samotná, zčásti chaotický přístup vlády k řešení následků, respektive k omezování dopadů. Už je to rok po propuknutí epidemie, ale vláda stále tápe. Po první vlně nevěřila ve vlnu druhou, ve druhé na vlnu třetí. Zavřít, otevřít, zavřít, otevřít. Jediný nástroj, který používá. Žádná analýza toho, co funguje, jaké opatření má jaké dopady na kterou skupinu osob, nulová příprava očkování, které teď těžko dohání. Nazvala bych to slovem chaos. A v chaosu se nikomu dobře dařit nemůže,“ myslí si europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS), která považuje očkování za nejlepší cestu, kterou se teď vydat.

Byla v tom i politika? Europoslankyně prozradila, co budou zjišťovat v Bruselu ohledně objednávek vakcín
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Nyní je hlavním tématem boje proti covidové nákaze očkování a vakcíny. EU čelí kritice, že s dodávkami vakcín zaspala. Konkrétně tedy Evropská komise. Prohlásil to i český premiér Babiš. Například šéf bavorské CSU Marcus Söder uvedl, Evropská komise objednala málo dávek a příliš pozdě. Jsou tyto výtky oprávněné či nikoliv?

Bez společného postupu členů EU a Evropské komise bychom nyní neměli dávky žádné. Před námi by je vykoupily větší a bohatší země. Společný postup tedy začátek dodávek vakcín urychlil.

Na to, jaká kritéria Evropská komise při objednávání vakcín volila, se chceme s kolegy z ODS ptát na nejbližším plénu. Jestli se rozhodovalo pouze dle toho, co bylo v danou chvíli dostupné, jaké měla daná vakcína parametry (účinnost, skladovací podmínky, cena...) a v jaké fázi vývoje dané vakcíny byly; nebo jestli byla použitá i jiná, například politická kritéria (třeba země původu dané vakcíny).

Ale znovu říkám, bez společného postupu v EU bychom dnes neměli žádné vakcíny.

Znamená očkování průlom? Pokud by se podařilo naočkovat nejrizikovější skupiny, znamená to, že riziko zahlcení zdravotnického systému pomine? Bude pak možné vše otevřít?

Očkování považuji za nejlepší cestu, kterou se vydat. V první řadě by mělo pomoci snížit počet obětí koronaviru tím, že se naočkují nejrizikovější skupiny obyvatel; ve druhé fázi při dostatku vakcín nemoc zcela eliminovat, protože již nebude mít možnost se šířit.

V momentě, kdy bude z větší části chráněna nejrizikovější skupina, tzn. senioři a lidé se zdravotními problémy, měla by se země znovu kompletně otevřít.

Pro ostatní skupiny již nebude nemoc tak nebezpečná, aby ji nemohli v případě nákazy přečkat doma v izolaci bez nutnosti hospitalizace v nemocnici. Dodržovat lockdown až do proočkovanosti celé populace nedává smysl.

Zároveň se přikláním k tomu, aby očkování bylo dobrovolné. Nyní však tato otázka nemá moc smysl, protože se vakcín nedostává ani těm, kdo o ně projevují zájem.



Pokud se vrátím k loňskému roku 2020, dá se říci, že to byl z určitého pohledu nejobtížnější rok po konci druhé světové války?

Každý rok má nějaké své obtíže, záleží také na individuálním posouzení, na zdraví, na ekonomické situaci daného člověka. Minulý rok měl negativní dopady na všechny aspekty našeho života, proto by se dal hodnotit jako ne zrovna povedený. Ale stále bych raději prožila znovu rok 2020 než například jakýkoli rok z konce čtyřicátých nebo z padesátých let, které byly daleko horší, byť z jiných důvodů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Tak nenáviděná vláda není nikde. A výsledek?“ Hampl o opozici v ČR. Temný plán na udržení Fialy

4:44 „Tak nenáviděná vláda není nikde. A výsledek?“ Hampl o opozici v ČR. Temný plán na udržení Fialy

„Téměř nikde na světě není vláda tak nenáviděná jako u nás. Nikoho vhodnějšího si opozice přát nemůž…