Kdy jste se vy osobně jako europoslanec dozvěděl o smlouvě TTIP a CETA? Za jakých okolností? Měl jste možnost se s ní detailně seznámit, nebo je pravdou, že byly snahy o to detaily ponechat skryté?
Evropský parlament se oběma obchodními dohodami zabýval už v minulém volebním období. První impuls pro můj osobní zájem o TTIP přišel vlastně hned v roce 2012. Evropská komise tehdy vydala povolení k použití kyseliny mléčné k dezinfekci hovězího masa na jatkách. Samozřejmě jsme proti tomu podali námitku, ale křesťanští demokraté tehdy projednání námitky v Evropském parlamentu zablokovali.
Kyselina mléčná tedy jako dezinfekce na jatkách zřejmě není ideálním řešením. Nebo může vyvolat nějaké potíže? Pokud ano, můžete je přiblížit?
V případě kyseliny mléčné nejde o to, že by samotné ošetření bylo nebezpečné, ale ošetření touto látkou zakryje cokoli, co se s masem předtím odehrálo a v podstatě znemožní bakteriologické veterinární kontroly. Jeden z rozdílů evropského a amerického přístupu totiž je, že v EU prosazujeme princip zvaný ‚farm to fork‘, tedy péči o hygienu v celém průběhu výroby a zpracování masa. Jenže americké úřady řeší právě pouze jen onu závěrečnou dezinfekci. A Evropská komise naprosto bezostyšně obětovala tento princip uvolnění obchodu s americkým hovězím.
Mimochodem ten krok neměl smysl ani obchodně, protože USA naopak stále blokují import evropského hovězího na základě dávno neexistujícího problému s BSE (Bovinní spongiformní encefalopatie, tzv. “nemoc šílených krav” pozn. red.).
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Alena Hechtová