Evropan Rouček: Kdybychom nebyli v EU, tak v první fázi nemáme vakcínu. Následky pro chudé státy bez vakcíny budou devastující

03.01.2021 11:42 | Zprávy

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ „Rok byl jak z hlediska epidemie, tak z hlediska sociálních, ekonomických dopadů hrozný. Je to něco, co současné generace, které nepamatují válku, nezažily,“ bilancuje uplynulý rok bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. Hodnotí vládu, opozici, jmenuje i ty, kteří „kázali bludy“. Popisuje, jak pandemie zahýbala celým světem i globálními vztahy. Také konstatuje, že s ohledem na současné daňové změny budeme rádi, když krizí proplujeme na úrovni slabého evropského podprůměru. „Budeme na tom lépe než v Řecku nebo v Itálii, ale nikdy nedohoníme země jako Rakousko, Německo, Dánsko, Holandsko apod.,“ dodává.

Evropan Rouček: Kdybychom nebyli v EU, tak v první fázi nemáme vakcínu. Následky pro chudé státy bez vakcíny budou devastující
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Svátky většina z nás prožila jinak než obvykle. Někteří nemohli navštívit rodinu, hned po Vánocích pak přišla tvrdá opatření. Jaké jste měl vy Vánoce? Jak jste je strávil?

Podobně jako Vánoce pro lidi na celém světě, i pro mě byly jiné než obvykle. Část svátků jsem trávil ve Štrasburku, kde studuje syn, část v Praze. Dřív jsme byli zvyklí jít po procházce na kafe nebo teplý čaj, ale teď to možné nebylo. Ale člověk je přizpůsobivý tvor. Vánoce byly jiné, neobvyklé, věřím, že příští už takové nebudou. Naštěstí jsme v rodinném kruhu všichni zdraví. Člověk si teď váží zdraví více než obvykle.  

Tento rok spousta lidí označuje za hrozný, strašný... Jaký byl rok 2020 pro vás, pane doktore?

Rok byl, jak z hlediska epidemie, tak z hlediska sociálních, ekonomických dopadů, hrozný. Je to něco, co současné generace, které nepamatují válku, nezažily. O to více si člověk uvědomí, když se zajímáte o historii, jak muselo být hrozné, když po první světové válce přišla španělská chřipka. Tenkrát medicína neměla poznatky, jako dnes. Lidé žili v chudších, skromnějších podmínkách. Naštěstí my i při současné tragické pandemii nic takového neprožíváme. Samozřejmě, řady lidí se situace bezprostředně dotýká, ať už úmrtím v rodině, nemocí nebo ztrátou práce.  

Rok byl hrozný i strašný jistě pro lidi, kteří roky nebo desetiletí budovali svou živnost, kavárny, obchůdky... a najednou jde jejich úsilí i peníze vniveč. To jsou tragédie. Já jsem v důchodového věku, žena učí on-line, syn studuje on-line, takže naši rodinu opatření tak nezasáhla.

Jak se česká veřejnost vyrovná s faktem, že mnozí lidé nebudou moci dále vykonávat práci, na kterou byli zvyklí? Ať už v pohostinství a jiných službách, ale v příštím roce i v jiných sektorech, které smete ekonomická krize...

Neustále sleduji, co se děje jinde. V porovnání se Spojenými státy se česká společnost se vším vyrovnává dobře. Stále nemáme miliony nezaměstnaných, statisíce lidí, kteří nemají, co jíst a jsou na ulici. Ve střední Evropě se s tím vyrovnáváme relativně dobře. Řada lidí ale přijde o práci, bude muset začít v životě něco nového, jiného, což nikdy není lehké. Zatím se to překrývá covidovými programy, finanční podporou zaměstnanců nebo podniků. Nebude to ale trvat donekonečna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Expert předpovídá: NATO ztratí svého hlavního podporovatele a spojence proti Rusku

10:39 Expert předpovídá: NATO ztratí svého hlavního podporovatele a spojence proti Rusku

Vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA povede k rozbití západní protiruské koalice.…