Exprezidentka Chorvatska pro PL: Ukrajinu chápeme. My zaplatili za nezávislost velmi vysokou cenu

09.09.2024 19:50 | Rozhovor

Když Kolinda Grabarová Kitarovičová v roce 2015 v chorvatských volbách porazila socialistického prezidenta Josipoviče, bylo to považováno za překvapení. Hned v následujícím roce na sebe konzervativní politička upozornila svým pevným postojem za migrační krize. Stala se jednou z nejvýraznějších politických tváří regionu i celé EU. A zůstala jí i poté, co prezidentský palác opustila. Do Prahy zavítala na konferenci GLOBSEC.

Exprezidentka Chorvatska pro PL: Ukrajinu chápeme. My zaplatili za nezávislost velmi vysokou cenu
Foto: Archiv Kolindy Grabarové Kitarovičové
Popisek: Kolinda Grabarová Kitarovičová, bývalá prezidentka Chorvatska

Česko a Chorvatsko, dvě země v regionu střední Evropy, o kterém se na této konferenci hodně mluvilo. Myslíte si, že mohou být lídry tohoto regionu?

Spolu s polským prezidentem Dudou jsem kdysi organizovala Iniciativu tří moří, která spojovala Baltské, Černé a Jaderské moře. A tímto způsobem my vnímáme střední Evropu, dvanáct zemí mezi třemi moři.

Teď se potřebujeme zaměřit hlavně na společné budování infrastruktury, tedy energetiky, dopravy a digitalizace, která by sblížila naše ekonomiky, vedla k lepším příležitostem a také k posílení odolnosti a bezpečnosti střední Evropy.

Když se podívám na Chorvatsko a Českou republiku, můžeme nás označit za lídry v celém regionu střední Evropy. V Chorvatsku má tato role především rozměr snahy napomáhat integraci sousedních zemí do Evropské unie a do NATO. Řada z nich v minulých letech vstoupila do NATO, takže pracují na posílení procesu EU. Pracujeme na tom, probíhá tam integrační proces pojmenovaný Brdo-Brijuni, a pak taky Berlínský proces, který je orientován na ekonomické sbližování.

Je důležité, aby se tyto země mohly i lépe ekonomicky integrovat do Evropské unie.

Ale vztahy mezi Chorvatskem a Českou republikou jsou opravdu vynikající, nemáme mezi sebou vlastně žádné otevřené problémy, jen společné projekty.

Někdo říká, že naše vztahy jsou založeny hlavně na české dovolené na jadranských plážích, ale co vidíte jako další klíčové body spolupráce mezi těmito dvěma státy?

Myslím, že Češi se v Chorvatsku cítí vítáni. Na našem pobřeží, ale slyšela jsem, že v posledních letech prý objevují i turistiku v našich horách. My jsme rádi, že se Češi v Chorvatsku cítí tak pohodlně.

Naším dalším společným zájmem je, jak věřím, bezpečnost a stabilita.

Nejvýznamnějším aspektem užší spolupráce je, že můžeme využít výhod různých synergií. A také si uvědomujeme, že neexistuje jiná možnost, než rozvíjení spolupráce na vysoké úrovni v rámci NATO, případně doplněného regionálními iniciativami.

Měla jsem na konferenci jedno setkání, kde jsme diskutovali o otázkách ochrany našich společných hranic a o tom, jak je nyní pro nelegální migranty snadné se pohybovat po Evropě. I to patří třeba do společné dopravní politiky. Společně musíme nejen budovat infrastrukturu, ale také zajišťovat, jak bezpečné bude její užívání.

A kromě toho má stále smysl pracovat na volném pohybu zboží, investic, peněz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Inu vrána k vráně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBill Pilgrim , 10.09.2024 7:57:12
nácek k náckovi. Jedni mají Banderu, druzí mají Paveliče (Ustaša), jedni mordovali Poláky, Čechy a Židy, druzí Srby. Dáma je zajisté mladá a krásná (taky takovou jednu máme), ale její účast na GLOBSEC je vše, co o ní potřebuji vědět.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Přehazují si záchranáře jak horký brambor. Jejich zástupce o vládě

4:46 Přehazují si záchranáře jak horký brambor. Jejich zástupce o vládě

Vláda Petra Fialy tak dlouho přehlížela požadavky příslušníků bezpečnostních sborů, až se jejich čle…