Hodí se jim, že se hádáme! Slova Čechům kvůli covidu. A svědectví

06.10.2020 14:45 | Zprávy

ROZHOVOR „Mít strach vyslovit názor, abyste nebyl terčem hrubých urážek – to se vracíme do středověku,“ konstatuje známá advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. Podotýká, že lidé se hlídají, ukazují na sebe a urážejí. „Byla jsem svědkem, jak paní na benzince sprostě vynadala jedné mladé slečně, že vstoupila bezmyšlenkovitě bez roušky, a pak ta samá dotyčná madam si po použití toalety ani neumyla ruce. Někdy to bývá navrch huj, vespod fuj, jak říkávala moje babička,“ popisuje. A tak společně s advokátkou Danielou Kovářovou napsala výzvu.

Hodí se jim, že se hádáme! Slova Čechům kvůli covidu. A svědectví
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Společně s advokátkou Danielou Kovářovou jste autorkou výzvy ke vzájemné toleranci. Napsaly jste ji kvůli vyhlášení nouzového stavu. Ocituji: „Nenechme se rozdělit. Nedovolme štěpení národa na dvě nesmiřitelné části.“ Ve výzvě doporučujete: dýchat, chápat se, usmívat se, přemýšlet a žít. Do jaké míry jsme vůči sobě nesmiřitelní?

Známe už léta častou nesmiřitelnost lidí kvůli politice, a to dokonce i na malé obci, pak trvalou nesmiřitelnost Sparťanů a Slávistů (úsměv), a letošní novinkou je nesmiřitelnost táborů s rouškou a tzv. nahoře bez (roušky)… Opatření vlády byla navíc tak chaotická, a vyjadřování lékařských kapacit tak výrazně odlišné, že aby se v tom člověk vyznal, musel by být Pán Bůh. A když jsme tak ty hádky až urážky pozorovaly, řekly jsme si, že to je vlastně to, co nám nejvíce vadí – to budování táborů, které by nemusely být. A přitom by stačila obyčejná ohleduplnost k jiným, a tolerance k jiným názorům. A všechno se dá vydržet. A tak jsme se rozhodly vyzvat lidi, aby se nenechali rozdělovat, aby se nenechali štěpit, že to je pro každý národ obrovské oslabení.  Když vynechám, jak to lidí trápí a lidově řečeno vyšťavuje.  

Přidávají se lidé k výzvě? A jaké máte reakce?

Ano, denně mám x mailů, na FB mi to sdílela více než stovka lidí za dva tři dny, blogy četly tisíce. Víte, mít strach vyslovit názor, abyste nebyl terčem hrubých urážek – to se vracíme do středověku. A chceme být přece civilizovaný národ. Tedy doufám! Někdo má rád slunce, někdo měsíc, no a co… Vydržme.  

Můžete ještě více popsat důvody, které vás k sepsání výzvy vedly?

Právě to, že úplně zapadalo, o co jde, a lidé se začínali hlídat, ukazovat na sebe, urážet se … hlavně kvůli rouškám. Přitom realita je někdy drsná – byla jsem svědkem, jak paní na benzince sprostě vynadala jedné mladé slečně, že vstoupila bezmyšlenkovitě bez roušky, a pak ta samá dotyčná madam si po použití toalety ani neumyla ruce. Někdy to bývá navrch huj, vespod fuj, jak říkávala moje babička. Kdybychom nikdo nachlazený nechodili mezi lidi, nejsou ani takové epidemie chřipky, a kdybychom všichni dnes úzkostlivě dbali na hygienu a vyhýbali se sami kumulaci lidí, protože doba to žádá, nemusely by až takové příkazy být. Ale pokud jsou, kašleme na to, přežijme to, a nedělme se kvůli tomu na dva tábory. To je třeba zrovna to, co se někomu hodí. Rozdělený národ bývá slabý národ.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi

4:44 Přední muž Okamurova týmu promluvil o černošském „chirurgovi“, Romech i Jiřím Pospíšilovi

ROZHOVOR „Je snad jakékoli vyobrazení člověka tmavé pleti automaticky rasismem? A co vyobrazení bělo…