Když jde o akci, EU zaostává. Zase se to ukázalo. Jan Zahradil líčí, co se dělo v Bruselu kolem vakcín

30.01.2021 23:59 | Zprávy

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Plácají se v tom jak Evropská komise, tak česká vláda. Organizace a logistika na straně české vlády mi připadá dost šílená. Druhá strana mince je ta evropská, kde měl někdo velké oči, nebo přišel pozdě s objednávkami, říká europoslanec Jan Zahradil (ODS). Spokojen není ani s utajovanými smlouvami s farmaceutickými firmami, do nichž politici ani Evropané nevidí. Prý kvůli obchodnímu tajemství, a to i přesto, že jde o veřejné peníze. Podle Zahradila to jasně ukazuje, že evropské plány stát se geopolitickou velmocí zůstanou jen na papíře a v případě nutnosti akce Evropská unie zaostává.

Když jde o akci, EU zaostává. Zase se to ukázalo. Jan Zahradil líčí, co se dělo v Bruselu kolem vakcín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Evropská unie řeší vakcíny proti koronaviru. Jednak firmy omezily množství slíbených vakcín do zemí Evropské unie, k tomu probíhá spor mezi Bruselem a Velkou Británií kvůli dodávkám vakcín a tak dále. Nejdříve obecně, jak celé dění vnímáte?

Zjistil jsem si, kolik vakcín dohromady Evropská komise objednala, kdy a od kterých dodavatelů. Zveřejnil jsem údaje na Facebooku a nebudu to tady opakovat, protože si je každý může přečíst. Jde o to, že v celkové sumě množství vakcín se zdá, že jich Evropská komise objednala dost – přes dvě miliardy vakcín asi od osmi dodavatelů. Od každého určitou část plus ještě možnost si objednat další množství. A kámen úrazu spočívá v tom, že není známo – protože jsme neviděli smlouvy, Evropská komise nám je nechce ukázat s odkazem na obchodní tajemství –, v jakém časovém horizontu dodávky budou, tedy za jak dlouho budou, jestli jsou některé firmy vůbec schopné vyrobit množství, ke kterému se zavázaly. A hlavně že ještě zdaleka ne všechny ty výrobky mají evropskou certifikaci.

V tuto chvíli má ze všech výrobců evropskou certifikaci de facto jen Pfizer a Moderna, čili je zde spousta neznámých a já bych řekl, že za prvé začala Evropská komise objednávat vakcíny pozdě. To nám řekl v rozhovoru šéf firmy AstraZeneca (Pascal Sorio, pozn. red.), se kterou má teď Evropská komise spor o dodávky vakcín. Podle něj začala Evropská unie objednávat vakcíny o tři měsíce později než Velká Británie, čili je jasné, že Velká Británie nyní dostává dodávky přednostně. To je jeden problém – fakt, že Evropská komise je objednala pozdě. A za druhé, jak je vidět, narážíme na problém výrobních kapacit, protože jak Pfizer, tak AstraZeneca v tuto chvíli nejsou schopné vyrobit v krátkém čase tak velké požadované množství, protože musejí dodávat i jinam, než je Evropská unie. Musejí dodávat i do Spojených států nebo do jiných zemí.

Tím sice neomlouvám českou vládu, která jak se ukazuje, v tom má velký zmatek, ale je zapotřebí také ukázat prstem na Evropskou komisi a říct, že to podcenila. A my teď budeme chtít vědět po české vládě, jestli situaci také nepodcenila a zda si z toho, co už Evropská komise dokázala zajistit, náhodou neobjednala zbytečně málo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Proč jste vlastně kandidovala do EP?

Dobrý den, neustále jste tvrdila a tvrdíte, jak chcete v EP hájit zájmy občanů, hlavně teda těch mladých, ale přitom chcete být eurokomisařkou. Proč jste tedy vlastně kandidovala do EP a myslíte to, co říkáte vážně? Já to třeba chápu tak, že EP je pro vás jen pojistkou, abyste nějakou funkci měla, k...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

USA potřebují změnu. Trumpův styl je až příliš originální, obává se profesor Krejčí

18:03 USA potřebují změnu. Trumpův styl je až příliš originální, obává se profesor Krejčí

„Americká společnost je nemocná, potřebuje změnu. A nejde jen o peníze. Hned v prvním roce vlády Joe…