Konec se blíží. Profesor Jiří Svoboda PL o lhaní a dnešku

24.07.2024 12:00 | Rozhovor

„Sále častěji mne napadá, že se blíží konec. Definitivní a neodvratný.“ Tato slova cituje režisér, profesor Jiří Svoboda. V obsáhlém bilančním rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz poukazuje na věci v politice, médiích a v obecném světě, které považuje za „poruchové“ a které by se nestaly, kdyby, jak říká, člověk za posledních 50 let neztratil své hodnoty systémem „vařené žáby“. Na adresu premiéra Fialy profesor Svoboda uvádí, že ani jeho nemůže bavit to, že „musí s neměnnou pravidelností veřejně lhát a tvářit se přitom důstojně a upřímně“.

Konec se blíží. Profesor Jiří Svoboda PL o lhaní a dnešku
Foto: Repro XTV
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

V posledních dvou týdnech vyhrály ve dvou velkých evropských zemích volby strany, označované jako „levicové“. Má ale podle vás coby pamětníka levicového hnutí už od šedesátých let ještě dnes smysl uvažovat v klasickém pravo-levém dělení, ve kterém levice slouží k napravování sociálních nespravedlností?

„…stále častěji mne napadá, že se blíží konec. Definitivní a neodvratný. Nevím, čím si takovou náladu vysvětlit – svou vlastní blížící se smrtí, nebo stínem, který vrhá budoucnost na veškerý nedávno ještě křesťanský svět? Kéž bych už nespatřila ještě vidoucíma pozemskýma očima, co se možná blíží…“

To jsem nenapsal já, ale manželka zavražděného básníka Osipa Mandelštama, Naděžda. Se svým manželem prošla vyhnanstvím, hladem, terorem Sovětského režimu a konečně Mandelštamovým zatčením a jeho smrtí kdesi v dalekém Gulagu v roce 1938.

Kupodivu to nenapsala v nejhorších časech, ale v roce 1966 po pohřbu básnířky Achmatovové, kdy šrouby iracionálního stalinského vraždění povolily.

Občas mívám podobný pocit blížícího se konce západní civilizace. Bezhraničná víra v racionální poznání, narůstající přesvědčení člověka o nadvládě nad přírodní určeností a obecná sekularizace nutně ústí ve ztrátu smyslu existence. Vzpěčujeme se uznat, že na svět přicházíme jako muž nebo jako žena, abychom splnili své poslání. Popíráme přírodní cykly panující miliony let a přisuzujeme je naší aktivitě. Využíváme schopnosti rozumu vyvíjet smrtící epidemie a stále snadněji vraždící stroje. Masy lidí jsou dezorientované brutální mediální manipulací a stávají se její snadnou kořistí, jelikož ztratily pevné opěrné body, které trvale vedly člověka celými jeho dějinami.

Idol konzumní společnosti během půl století rozvrátil systémem „vařené žáby“ hodnotový řád, v němž byla (bez ohledu na relativně krátkodobé excesy) v kultuře západní civilizace ústředními kritérii úcta k životu, k rodičům, pravda, zákonnost, čest, empatie, závazná platnost smluv, vždy se vracející respekt ke svrchovanosti hodnot, které člověka přesahují. O jaké principy se opírají „myslitelé“ Davoského fóra, když si osobují ambici stvořit „nový světový řád“? Z jakých vyšších mravních principů vychází koncepce „globalistů“, zkráceně NSG?

Zhoubné procesy, které popisuji, v zásadě respektují na pravo-levé škále politiky všichni. Jedny i druhé motivuje „vůle k moci“ (F. Nietzsche) a „stopa peněz“ (M. Friedman). Jedni i druzí se zaklínají pojmy „svoboda“ a „demokracie“, které v praxi přetavují v Orwellovské „jediné pravdy“ (mám-li žertovat s Leninem, pak „poznanou nutnost“) a vláda „oligarchie“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mně soudruhu osobnost Václava Havla rozhodně nechybí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 24.07.2024 12:26:23
StBáky vychovaný jako vůdčí osobnost největšího podvodu století, to byl ten Havel. Ten by prodal i vlastní matku.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

21:20 „Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. D…