Libor Rouček porovnává proticovidová opatření z jiných států. A toto navrhuje u nás

05.11.2020 20:00 | Zprávy

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Je v zájmu celé země zanalyzovat selhání a říct, kdo za to může,“ říká bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček k záměru vytvořit parlamentní vyšetřovací komisi, která by se zabývala chybami před druhou vlnou koronaviru. Popisuje zkušenosti z jiných států a s odkazem na Německo doporučuje otevřít v nejbližší době některé obchody. „Hlavně děti teď potřebují boty a oblečení.“ I když považuje opatření v České republice za nevyhnutelné, zákaz nočního vycházení je podle Roučka naprosto zbytečný.

Libor Rouček porovnává proticovidová opatření z jiných států. A toto navrhuje u nás
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Ministr vnitra Jan Hamáček plánuje zřízení parlamentní vyšetřovací komise pro analýzu chyb před druhou vlnou koronaviru. Je to podle vás dobrý nápad?

Nevím, jestli to nazývat vyšetřovací komisí. Ale v zájmu nás všech je zanalyzovat, proč jsme jako Česká republika tak selhali. Proč jsme v březnu a v dubnu byli jedněmi z nejlepších na světě a pak jsme měli v říjnu nejvíc případů a nejvíc úmrtí. Bez ohledu na politické názory je důležité zanalyzovat, proč máme nejhorší výsledky, a hledat poučení, aby se to neopakovalo. Je v zájmu celé země zanalyzovat selhání a říct, kdo za to může, jestli instituce, politici… máme spoustu vládních rad pro zdravotní rizika atd., tak si řekněme také, k čemu jsou, když máme tak špatné výsledky.

Kdo podle vás během druhé vlny koronavirové krize nejzásadněji pochybil?

Po březnu a dubnu měla opatření celá společnost dost, lidé byli rádi za uvolnění. Už v létě jsme v našich rozhovorech mluvili o tom, že jsme na rozdíl od Německa polevili. Politické vedení státu po konzultacích s epidemiologickými odborníky mělo nastavit pravidla. Bohužel to neudělalo a koncem srpna začala čísla stoupat. Premiér byl proti opatřením i proti nošení roušek. Pak stačilo se pár týdnů zpozdit, a výsledek vidíme. 

Jak nahlížet na současná opatření? Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 20. listopadu, je to rozumné?

Opatření jsou nevyhnutelná. Když se podíváme do jiných evropských zemí, postupují podobně. Jen u nás přišla o dva tři týdny později. Byl jsem o víkendu jak v Německu, tak ve Štrasburku a opatření jsou podobná. Ještě v neděli bylo možné si v Německu dojít do restaurace na oběd, ale od pondělí už vydávají jídlo jen přes výdejní okénko. Ve Francii mají lidé zákaz vycházení, ale mohou si jít nakoupit, jednu hodinu denně mohou jít do parku, zacvičit si nebo jezdit na kole. Fungují tam podniky, lidé chodí do práce, pokud nemají možnost pracovat on-line. Děti chodí do školy. Jen na univerzitách mají on-line vyučování. Můj syn studuje na univerzitě ve Štrasburku. Jeden týden byli ve třídě, pak druhý on-line a od pondělí už mají vše včetně písemných zkoušek on-line. Také v Německu chodí děti do školy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

17:28 Statisíce nových voličů se tu mohou objevit. Možná už neumí ani česky, varuje Konečná

„Zpackaná, zpackaná a ještě jednou zpackaná privatizace. Nedomyšlenost kroků různých vlád byla v prů…